Meerdere temperatuurrecords in Zuidoost-Azië

08 mei 2023, 17:42

Hitte
Meteorologisch instituut Myanmar. Foto: ANP / EPA / Nyein Chan Naing

Grote delen van Azië hebben nog altijd te maken met extreme hitte. In meerdere landen werden afgelopen weekend hitterecords verbroken, zoals in Vietnam. Zaterdag werd het in Vietnam 44,2 graden, de hoogste temperatuur die daar ooit werd gemeten.

Ook in het naastgelegen Laos werd zaterdag een temperatuurrecord gebroken. Volgens klimatoloog Maximiliano Herrera, die zich specialiseert in extreme temperaturen, werd het in de stad Luang Prabang 43,5 graden. Dat is volgens Herrera de hoogste temperatuur die ooit in Laos is gemeten. Een hitterecord was er afgelopen weekend ook voor de Thaise hoofdstad Bangkok, met 41 graden.

Andere landen in Azië kregen de afgelopen weken ook te maken met flinke hitte. De Chinese provincie Yunnan kampte vorige maand met de ergste droogte in tien jaar. India werd in april getroffen door hittegolven waardoor scholen werden gesloten. Ook stierven daar zeker elf mensen als gevolg van een hitteberoerte nadat zij uren in de brandende zon hadden gestaan.

Naar verwachting zullen de temperaturen in de regio de komende dagen weer richting normale waarden dalen. Maar er wordt gevreesd dat extreme hitte in de toekomst nog vaker zal voorkomen als gevolg van klimaatverandering.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven