Dit wordt het weer op Hemelvaartsdag

08 mei 2021, 07:30

Kijk jij uit naar een vrije Hemelvaartsdag? Qua temperatuur zit het komende donderdag wel snor, maar geldt dat ook voor het weerbeeld? Wij vertellen je hoe warm het op Hemelvaartsdag wordt en wat voor weer je daarbij kan verwachten.

Na het koude weer met afgelopen vrijdag zelfs sneeuw en de warmte van Moederdag, krijgen we na dit weekend met groeizaam meiweer te maken. Daarbij is dagelijks kans op buien en van echte kou is geen sprake meer. Ook op Hemelvaartsdag is kans op buien, maar zoals het er nu naar uitziet regent het niet de hele dag. Een groot deel van de tijd is het zelfs gewoon droog.

De kans is 80% dat de temperatuur tussen 15 en 20 graden uitkomt. Dat zijn hele normale waarden, want halverwege mei zijn maxima van 16-19 graden gebruikelijk. Het wordt dus best aangenaam om tussen de buien door buiten te zijn en dan is ook nog eens ruimte voor de zon. Ook de rest van het hemelvaartsweekend kunnen enkele buien ontstaan. Hoe warm het dan precies wordt is nog onzeker.

Weten wat voor weer het de komende dagen wordt? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Koolzaadvelden staan in bloei vanuit drone gezien

Foto: Hans van Loenen

Hemelvaartsdag 2020 was op drie na warmste

Vorig jaar viel Hemelvaartsdag op 21 mei. Het was toen volop zomerweer met temperaturen van 25-29 graden. Met 26,7 graden in De Bilt werd het zelfs de op drie na warmste Hemelvaartsdag ooit gemeten. Het was niet alleen behoorlijk warm, maar ook zonnig. De zon scheen maar liefst 14 uur! Hemelvaartsdag 2019 leverde juist vrij weinig zon op, maar wel hele aangename temperaturen van 18-23 graden. Ook trok een aantal buien over ons land. In 2018 vond Hemelvaartsdag plaats op 10 mei. Met 14-19 graden was de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar.

De warmste Hemelvaartsdag ooit was die van 1954. Het werd toen maar liefst 29,2 graden in De Bilt. Op de koudste Hemelvaartsdag werd het slechts 9,2 graden op het Utrechtse weerstation. Dat gebeurde op 13 mei 2010. Met Hemelvaartsdag heeft het één keer gevroren in De Bilt. Dat was in de hemelvaartsnacht van 1904. Het vroor toen 1,1 graad in De Bilt.

Lees ook: Dit is waarom Hemelvaartsdag dit jaar op 13 mei valt

Hoofdfoto: Ab Donker

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook