Recordkoude aprilnacht in zuiden van Frankrijk

08 april 2021, 12:19

In het zuiden en zuidoosten van Frankrijk heeft het afgelopen nacht op uitgebreide schaal gevroren. In sommige valleien daalde de temperatuur zelfs tot beneden -10 graden. Oftewel strenge vorst in april! In Barcelonnette en Saugues daalde de temperatuur naar -11,4 graden. Diverse fruittelers en wijnboeren moesten hun planten beschermen om ernstige schade te voorkomen.

Met temperaturen ruim onder nul beleefde het zuidoostelijke deel van Frankrijk een ijskoude nacht. Diverse maandrecords werden gebroken en sommige records gaan meer dan 50 jaar terug. Zo daalde de temperatuur in Valdrôme naar -10,0 graden. Het aprilrecord was -9,0 graden en werd gemeten in 1970.

In Barcelonnette daalde de temperatuur naar -11,4 graden. Het aprilrecord was -11,2 graden en werd gemeten in april 1985. Ook in Saugues werd het -11,4 graden. Het vorige record was -10,6 graden en dateert uit 2003.

Wat doen fruittelers bij vorst in het voorjaar?

Vorst in de lente levert fruittelers veel werk op. Een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen. In ons land worden fruitbomen natgespoten. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop niet tot onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking en bovendien komt een beetje warmte vrij wanneer het ijs ontstaat.

In Frankrijk zijn de akkers meestal veel te groot om met watersproeinstallaties aan de slag te gaan en is water niet altijd voorhanden. Daar wordt gebruik gemaakt van vuurpotten die de temperatuur hoog moeten houden zodat de planten niet bevriezen. Een zeer arbeidsintensieve klus want de potten moeten met de hand worden neergezet en na een aantal uur worden vervangen omdat de brandbare gel dan op is. Lokaal veroorzaken de vuurpotten een zeer slechte luchtkwaliteit en ook levert het een aanzienlijke productie van het broeikasgas CO2 op.

Een hoop zorgen voor de boeren, want als de planten kapotvriezen, zal de hele druivenoogst door een ijskoude nacht verloren gaan.

Lees ook: zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen.

Volgende week ook hier koude nachten

Na het weekend is het in ons land rustig weer met heldere nachten. De temperatuur daalt dan naar waarden rond of onder het vriespunt. Mogelijk moet in Nederland dan ook weer gesproeid worden om de oogst later in het jaar te redden. De verwachting lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: AdobeStock Daniel

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook