Dit jaar meer orkanen boven Atlantische Oceaan verwacht dan normaal

08 april 2021, 18:55

Naar verwachting ontstaan dit jaar meer orkanen boven de Atlantische Oceaan dan normaal. Dat meldt de Colorado State University. Daarmee kunnen de VS en Caraïben zich opnieuw opmaken voor een actief orkaanseizoen. Vorig jaar kwam het tot dertig tropische stormen en orkanen met naam, een record.

De orkaanexperts van de Colorado State University voorzien voor 2021 zeventien stormen met naam. Daarvan bereiken er acht de status van orkaan en vier daarvan groeien uit tot zware orkaan (major hurricane). Men spreekt van een zware orkaan als deze categorie 3, 4 of 5 wordt.

Gemiddeld komt het in een jaar tot twaalf stormen met naam, waarvan er ongeveer zeven uitgroeien tot orkaan en drie tot zware orkaan.

Meer orkanen door ontbreken El Niño

De belangrijkste reden dat Colorado State University een drukker orkaanseizoen verwacht, is het ontbreken van El Niño. Ook is het subtropische deel van de Atlantische Oceaan naar verwachting warmer dan gebruikelijk. In vergelijkbare jaren leidde dat tot meer stormen.

Extreem veel orkanen in 2020

Ook in 2020 voorspelde de Colorado State University een actiever orkaanseizoen dan normaal. Die verwachting kwam uit. Sterker nog, het seizoen was uiteindelijk veel heviger dan verwacht. 2020 werd het meest actieve Atlantische orkaanseizoen sinds registratie met dertig stormen van naam. Dertien stormen bereikten de orkaanstatus, zes daarvan werden major hurricanes.

Het Atlantisch orkaanseizoen start begin juni en loopt tot eind november. De piek van het seizoen is in de eerste helft van september.

Andere namen voor orkanen

Na her recordseizoen vorig jaar heeft NOAA, dat is het Amerikaanse KNMI besloten de naamgeving deels anders te doen. Zo zullen er geen Griekse letters meer worden gebruikt. Meer daarover lees je in Geen orkanen meer met Griekse letter als naam.

Met medewerking van: Raymond Klaassen

Hoofdfoto: Adobe Stock / lavizarra

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht