Weeronline
Weeronline

  Officieel warmste 8 april ooit gemeten

  Aangemaakt: 08 apr 2018, 17:40 uur

  Het is officieel de warmste 8 april ooit gemeten. In De Bilt werd het 23,4 graden. Het oude datumrecord stond op 22,6 graden en werd genoteerd in 1969. In het zuidoosten en oosten was het vanmiddag nog iets warmer met maxima van 23 à 24 graden. Het kwam zelfs bijna al tot de eerste lokale zomerse dag van 2018! Dat zou erg vroeg in de lente zijn geweest, maar het is net niet gelukt. Het had daarvoor op een KNMI-station 25,0 graden of meer moeten worden. Eindhoven kwam tot 24,9 graden. 

  Er waren vandaag grote temperatuurverschillen. Zo is het aan de kust niet warmer geworden dan 15-18 graden. In de loop van de middag was het in het noorden en westen zelfs slechts 9-12 graden, doordat een koude zeewind opstak. Op sommige plaatsen was mist vanaf zee het strand opgedreven. Deze zogenaamde zeevlam maakte het extra kil.

  Met de temperatuur van 24,9 graden in Eindhoven is ook het record over alle KNMI-stations gebroken. Het oude record stond op naam van Winterswijk. In 1894 werd daar 24,4 graden gemeten. Dit Achterhoekse weerstation is in 1950 opgeheven (vliegveld Twenthe kreeg toen juist een weerstation). In 1969 kwam weerstation Soesterberg dichtbij met 23,5 graden. Dit weerstation is in 2008 opgeheven.

  Warmste 8 april ooit gemeten in De Bilt – net geen eerste lokale zomerse dag in Eindhoven

  Komende week prima lenteweer

  Na het weekend wordt het iets minder warm, maar de temperatuur blijft op een vrij hoog niveau voor de tijd van het jaar. In het midden van het land liggen de maxima komende week op 17 à 18 graden. Aan zee is het telkens een aantal graden minder warm en in het oosten en zuidoosten pakt de temperatuur juist wat hoger uit. Normaal wordt het 11 graden op de Wadden tot 14 in Limburg. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar daarbij af en soms valt er een enkele bui.

  Klik voor uitgebreide weersverwachting komende week

  Lekker weertje voor een weekendje weg? Profiteer nu van extra korting bij Sanadome met deze unieke aanbieding!

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Jaco van Wezel