Warmetruiendag dit jaar kouder door energiecrisis

08 februari 2023, 11:35

707e59b7-warmetruiendag

Doe jij mee aan Warmetruiendag om met een (nog) lagere stand van de thermostaat energie te besparen? Lees hieronder wat we vandaag kunnen verwachten.

Op Warmetruiendag ligt de temperatuur aan het begin van de ochtend rond of net boven het vriespunt. In het binnenland vriest het plaatselijk licht. Deze waarden zijn heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Als je vandaag vroeg op pad gaat is het minder koud dan de afgelopen dagen. De afgelopen nachten vroor het op grote schaal 2 tot 6 graden en ook komende nacht vriest het 2 tot 5 graden. Door het zonnige weer werd het binnenshuis in een zonnige kamer vrij snel warm. Vandaag ligt de temperatuur in de vroege ochtend op veel plaatsen rond of net boven het vriespunt. In het binnenland kan het plaatselijk een beetje vriezen. Daarmee is het niet zo koud als de afgelopen dagen, maar doordat er vrij veel bewolking is blijft het binnenshuis ook langer fris.

Thermostaat nog lager door gewenning

Vanwege de hoge energieprijzen zetten veel mensen de verwarming al lager en zijn we gewend aan lagere temperaturen. Door de verwarming nog een graad lager te zetten of zelfs helemaal uit te laten kunnen we nog meer besparen. De thermostaat twee graden lager zetten levert namelijk een besparing op die procentueel veel hoger is dan de huidige inflatie. Vanmiddag wordt het een graad of 7. Daarmee is het net een graadje warmer dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Er zijn veel wolkenvelden, maar het blijft op de meeste plaatsen droog.

Vorig jaar was het op Warmetruiendag zonniger met op veel plaatsen 4 tot 7 uur zon. De middagtemperatuur lag op 7 of 8 graden, maar in de avond ging het op grote schaal vriezen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black