Nog nooit zo weinig zee-ijs in januari op Antarctica

08 februari 2023, 14:40

IJsschotsen, foto: ANP/EPA/Toms Kalnins

Nog nooit lag in januari zo weinig zee-ijs in het zuidpoolgebied. Er lag ruim 31 procent minder zee-ijs op Antarctica dan gemiddeld voor die maand. Daarmee is het laatste record van januari 2017 verbroken, meldt de Europese dienst Copernicus, die dat vaststelde met behulp van satellietgegevens. In Base Esperanza was het gemiddeld 3,1 graden en dat is warmer dan in de afgelopen 15 jaar.

Het is momenteel zomer op Antarctica, waardoor het zee-ijs naar verwachting in februari nog verder afneemt. In vergelijking met alle maanden was in februari 2017 de omvang van het zee-ijs het kleinst ooit in het zuidpoolgebied. Vorig jaar werd dit record wel bijna verbroken.

Op dit moment ligt er nog zo'n 3,8 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. Dat is 1,7 miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde vastgesteld tussen 1991 en 2020. Het zee-ijs op de Zuidpool is volgens Copernicus zeer gefragmenteerd.

Bovengemiddeld warm

Aan de randen van Antarctica is het ook uitzonderlijk zacht. In Base Esperanza was het in januari gemiddeld 3,1 graden en daarmee is het 1,6 graden warmer dan normaal. De gemiddelde maximumtemperatuur lag zelfs op 6,4 graden en dat is 2,1 graden boven het gemiddelde. Op 12 januari werd het 11 graden. Vorig jaar werd het in januari op dit onderzoeksstation 14,7 graden, maar lag de gemiddelde temperatuur met 2,0 graden minder hoog dan dit jaar. Daarna werd het op 6 februari op dit station 18,4 graden, een ongekend hoge waarde.

Copernicus heeft ook het zee-ijs op de Noordpool gemeten. Daar was de totale oppervlakte deze wintermaand 4 procent onder het gemiddelde voor januari. Deze maand staat daarmee wel op de derde plaats van het minste zee-ijs in januari voor het noordpoolgebied.

Smeltend zee-ijs verhoogt de zeespiegel niet, omdat het ijs op het water drijft en evenveel weegt als het water. Wel is het van belang. Het ijs weerkaatst zonlicht, en gaat zo dus verdere opwarming van de aarde tegen. Ook is het zee-ijs een soort buffer voor het landijs dat op de polen ligt. Als dat landijs smelt en daarmee in het water belandt, dan stijgt de zeespiegel wel.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black