Rustig winterweer zorgt voor slechtere luchtkwaliteit

08 december 2022, 10:01

Foto: AdobeStock / Grzegorz Polak

De komende dagen waait het amper en vanaf vanavond wordt de wind veelal aflandig. Dit betekent dat we de aanvoer van schone lucht vanaf de Noordzee kwijtraken. De combinatie van weinig wind en grotendeels droog weer geeft geleidelijk slechtere luchtkwaliteit.

Deze donderdag hebben we nog te maken met aanvoer van schone lucht vanaf de Noordzee. Bovendien trekken buien over het land waardoor de lucht wordt schoongespoeld. In de avond draait de wind geleidelijk naar een zuidelijke richting en raken we de aanvoer van schone lucht kwijt. Bovendien wordt het op de meeste plaatsen geleidelijk droog.

Rustig winterweer zorgt voor vermindering luchtkwaliteit

Dit weekend is het koud met maxima van 2 of 3 graden op zaterdag en 0 tot 2 graden op de zondag. Deze decemberdagen is het al snel donker buiten en in de nachten vriest het licht. Met deze weersomstandigheden is het aanlokkelijk om thuis de houtkachel aan te steken. Omdat het nauwelijks waait en veelal droog blijft kan de houtrook rondom de huizen in de lucht blijven hangen.

Lees ook: dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid.

Ook de eerste dagen van de nieuwe week gaan droog van start en waait het nauwelijks. Er zijn veel wolkenvelden met slechts af en toe zon. Door het rustige winterweer is ook deze dagen de overlast op houtrook aanzienlijk. Het blijft aanhoudend winters met overdag waarden iets boven het vriespunt en in de nachten op grote schaal vorst. Later in de week draait de wind en nemen de neerslagkansen toe waardoor de overlast door houtrook dan afneemt.

Blijf met het uitgebreide weerbericht op de hoogte van de weercondities in jouw buurt.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black