Totale maansverduistering zichtbaar in delen VS, Australië en Azië

08 november 2022, 09:00

Tijdens een totale zonsverduistering ziet de maan er rood uit. Foto: Ton Blok

Verschillende regio’s in de wereld kunnen dinsdag rekenen op een totale maansverduistering. Daardoor is de maan zichtbaar met een bloedrode kleur, als het in ieder geval onbewolkt is.

Tijdens een totale maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in, waardoor zonlicht de maan niet kan bereiken. De maan krijgt tijdens deze eclips een typische bloedrode kleur. Dat komt doordat een klein deel van het zonlicht alsnog de maan bereikt, doordat het licht door de aarde wordt afgebogen richting de maan.

Lees hier meer over het ontstaan van een maansverduistering.

Eclips voor miljoenen mensen zichtbaar

Helaas voor iedereen in Nederland wordt Europa bij deze maansverduistering overgeslagen, maar miljoenen andere mensen op de wereld kunnen wel genieten van dit fenomeen. In Azië en Australië is de eclips zichtbaar net na zonsondergang, terwijl Noord-Amerika moet wachten tot zonsopgang. Op deze plaatsen lijkt de maan op die momenten een stuk groter. Fotografen kunnen daar dan prachtige plaatjes gaan schieten, wanneer de maan bijvoorbeeld tussen de wolkenkrabbers in New York zichtbaar is.

In Nederland vindt de volgende totale maansverduistering pas plaats in 2025. In maart is de eclips dan gedeeltelijk te zien, terwijl in september een totale maansverduistering op de planning staat. Tot die tijd kan je vanuit Nederland natuurlijk wel live-webcams volgen van andere plekken in de wereld.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black