Weeronline
Weeronline

  Florida moet zich opmaken voor orkaan Michael

  Aangemaakt: 08 okt 2018, 11:52 uur

  Tropische storm Michael trekt komende dagen over de Golf van Mexico richting de Verenigde Staten. Volgens de huidige verwachting komt hij woensdagmiddag als orkaan aan land in het westen van de staat Florida. Naast wind en regen is er grote kans op overstromingen door stormvloed. Vandaag en morgen leidt Michael tot overlast in het westen van Cuba en het oosten van Mexico. Afgelopen dagen kwamen in Midden-Amerika al twaalf mensen om het leven door hevige regenval, veroorzaakt door Michael.

  Op dit moment bevindt tropische storm Michael zich ten oosten van Oost-Mexico en ten zuidwesten van West-Cuba. Hij trekt noordwaarts richting de Golf van Mexico. Waarschuwingen voor stormwind en excessieve neerslag zijn van kracht voor het westen van Cuba en het oosten van Yucatán. Hier liggen onder andere de badplaatsen Playa del Carmen en Cancún en het toeristische eiland Cozumel.

  Michael wordt sterker boven Golf van Mexico

  Boven de warme Golf van Mexico, met zeewatertemperaturen van 29-30 graden, zal Michael komende nacht of morgen toenemen tot orkaankracht. Verschillende weermodellen geven aan dat Michael het westen van Florida zal treffen en in de loop van woensdagmiddag (woensdagavond Nederlandse tijd) aan land zal gaan in het westen van Florida, nabij steden als Pensacola en Panama City. Deze regio is bijzonder kwetsbaar voor overstromingen door stormvloed.

  Michael als orkaan voor de kust van Florida (woensdagmiddag 14:00, GFS-model). De witte pijlen zijn orkaankracht, 12 Bft.

  Wat betreft de kracht van Michael op woensdagmiddag lopen de weermodellen uiteen van net aan een categorie 1 orkaan tot een zeer krachtige categorie 4 orkaan. Het Amerikaanse National Hurricane Center houdt het voorlopig op een categorie 2 orkaan met windsnelheden van circa 160 km/uur.

  Twaalf doden in Midden-Amerika

  Het lagedrukgebied waaruit Michael is ontstaan veroorzaakte afgelopen dagen aanhoudende zware regen- en onweersbuien in Midden-Amerika. De extreme regenval leidde tot overstromingen en aardverschuivingen in Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Guatemala en El Salvador. Hierdoor zijn, zo meldt ANP, twaalf mensen om het leven gekomen, waarvan zes in Honduras.

  Door: Johnny Willemsen