Waarschuwing voor smog in zuiden en midden van Nederland

07 september 2023, 11:55

Smog in smog. Beeld AS / Donald

Mensen die in het zuiden en het midden van Nederland wonen, kunnen de komende dagen last krijgen van smog door ozon in de lucht. De luchtkwaliteit is van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk "onvoldoende tot slecht", waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op zondag zou dat ook nog het geval kunnen zijn.

Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanning te verrichten wanneer ze gevoelig zijn voor smog. De komende dagen is het droog en zonnig zomerweer met zomerse, lokaal tropische, maxima. Op veel plaatsen ligt de middagtemperatuur tussen 28 en 31 graden.

Ook op zondag kunnen mensen nog last hebben van de smog. De vooruitzichten vanaf maandag zijn gunstiger.

Website van het jaar promo 2023

Zomersmog door ozon

Smog door ozon kan leiden tot (een toename van) luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Lees ook: alles wat je moet weten over zomersmog

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black