Zo warm wordt het woensdag

07 september 2021, 07:25

Het wordt woensdag zomers warm. De temperatuur stijgt naar 25 tot 28 graden en dergelijke temperaturen zijn heel lang geleden. De laatste keer dat het ergens in het land zo warm was is 3,5 week geleden en toen hadden de meeste van ons nog zomervakantie. Juist nu iedereen weer naar school is of aan het werk, wordt het zomers warm. Wellicht kan je nog een vrije dag inplannen?

Het is een aangename zomerweek en woensdag wordt daarin de warmste dag. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 25 tot 28 graden. In het zuiden kan het lokaal 29 graden worden. Alleen langs de noordkust en op de Waddeneilanden is het met 24 graden iets minder warm. Met deze hoge septembertemperaturen wordt het op veel plaatsen zelfs warmer dan in augustus.

In hoogzomermaand augustus werd het in De Bilt niet warmer dan 25,2 graden. Deze waarde werd op 12 augustus genoteerd en dat was de laagste augustus-maximumtemperatuur op het hoofdstation sinds augustus 1993. Landelijk werd het warmer met op 15 augustus in het Limburgse Arcen 27,6 graden. De landelijk hoogste julitemperatuur was dit jaar 28,0 graden. Deze waarde werd op 18 juli genoteerd in opnieuw Arcen. In De Bilt werd het die dag 26,6 graden.

De kans is aanwezig dat het in De Bilt warmer wordt dan 26,6 graden. In dat geval is het zelfs de warmste dag sinds 27 juni en dat is ruim 10 weken geleden. Ook regionaal kan het warmer worden dan 28,0 graden en dat is dan ook voor het eerst sinds eind juni. Ook in juni hadden velen van ons geen vakantie.

zonsopkomst in de nazomer

Foto: Rinie Welgraven

Geen temperatuurrecords

Datumrecords zitten er niet in. Voor De Bilt wordt een maximumtemperatuur van (ruim) 26 graden verwacht en het record voor 8 september is 29,5 graden. Deze temperatuur werd op 8 september 1911 genoteerd. Mocht de temperatuur tot boven 25,4 graden stijgen, dan is het wel een top-10-notering in de lijst met warmste 8-september-dagen sinds 1901.

Ook landelijk is geen sprake van records, want op 8 september zijn wel eens tropische temperaturen genoteerd. Op deze dag in 1934 werd het in Maastricht 33,4 graden. Van deze waarde blijven we vandaag ver weg. Overigens was het vorig jaar in september nog veel warmer. Op 15 september werd het in het Brabantse Gilze-Rijen maar liefst 35,1 graden en dat was een nieuw septemberrecord.

Of het na woensdag ook nog warm blijft, volg je via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. Daarin lees je dagelijks alle details.

Foto: Aad Hogenboom

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black