Onweersbuien en stormwinden domineren weerbeeld Zuidoost-Europa

08 juli 2020, 07:39

Buitenland
73220910-onweersbuien-en-storm-zuidoost-europa-1280x600
73220910-onweersbuien-en-storm-zuidoost-europa-1280x600
73220910-onweersbuien-en-storm-zuidoost-europa-1280x600

Van stabiel droog en zonnig zomerweer is in Zuidoost-Europa momenteel geen sprake. Zware onweersbuien trokken in de nacht van maandag op dinsdag over het noordoosten van Italië, Slovenië en het zuiden van Oostenrijk en in Kroatië hebben ze te maken met stormwinden.

Op verschillende plaatsen in het zuiden van Oostenrijk en in Slovenië is volgens flink veel neerslag gevallen, zo’n 50 tot 70 millimeter. In het midden en oosten van Slovenië liepen verschillende straten onder water en liepen gebouwen vol. Ook stormde het daarbij behoorlijk, waardoor verschillende bomen omwaaiden en huizen beschadigd zijn geraakt.

Bora veroorzaakt stormwinden aan Kroatische kust

Ook Kroatië heeft te maken met enorm stevige wind. Deze staat bekend als de zogeheten bora, een valwind die afkomstig is vanaf de Balkan. De noordoostenwind stort vanaf de bergen in het binnenland naar beneden, naar de Adriatische kust. Hierdoor kunnen windstoten oplopen naar 85 tot 160 kilometer per uur. Voor de kust is daarom code oranje afgegeven. In de regio Velebit geldt zelfs code rood.

Onweersbuien in Griekenland en Roemenië

Voor het Griekse schiereiland Peloponnesos geldt code oranje vanwege felle onweersbuien, waarbij in korte tijd veel regen valt. In de rest van het land kan het ook flink gaan onweren, net als in Roemenië en Oekraïne.

Beter weer is onderweg. De komende dagen wordt het in het zuidoosten van Europa veelal zonnig zomerweer. In het weekend neemt de kans op buien in de regio wel weer toe.

Foto: ANP / EPA / Martin Divisek

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven