Muggen door warmte zeer actief in Duitsland

07 juni 2022, 16:00

Ongedierte
Muggen, foto: JEROEN / JUMELET

Duitsland heeft te maken met behoorlijk veel muggen, maar het is afwachten of de Duitsers de komende zomer onder de muggenbulten zitten. Dat hangt volledig af van het weer.

De afgelopen weken waren warm, en dat is gunstig voor de aanwas van muggen. Momenteel hebben de muggen slechts één week nodig vanaf het moment dat de bloedzuigende vrouwtjes hun eieren leggen totdat de volgende generatie uitkomt. "Het seizoen is nog maar net begonnen", zegt Doreen Werner van het Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (ZALF) in Müncheberg tegen persbureau DPA. Ze vertelde dat muggensoorten die zich slechts één generatie per jaar ontwikkelen momenteel zeer actief zijn. Ook de gewone huismug bouwt zijn eerste populatie op, dit jaar twee weken eerder dan normaal.

Lees ook: muggen zijn aan een opmars bezig door klimaatverandering.

Op de vraag of er een zomer met veel overlast door muggen op komst is, antwoordde Werner dat ze dat nu nog niet kan zeggen. Het weer speelt een belangrijke factor en dat maakt het lastig om ontwikkelingen over langere tijd te voorspellen. "Muggen houden van vochtig en warm weer, en als een van deze voorwaarden niet aanwezig is, wordt het moeilijker voor ze om zich voort te planten", legt de bioloog uit. Als er droogte is kunnen de insecten geen broedplaatsen vinden om hun eieren te leggen. "Dan vliegen ze wekenlang zwanger rond." Maar als het regent en niet warmer wordt, wordt de ontwikkelingstijd voor het opbouwen van de populatie verlengd, waarschuwde Werner.

Lees ook: dit kun je doen om te voorkomen dat je lekgeprikt wordt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven