Teruglezen: zware onweersbuien in delen van het land

08 juni 2019, 08:10

windstoten-anp-1280x600

Voor de derde keer in één week tijd gold in delen van het land code oranje voor zware onweersbuien. Het oosten en noordoosten hebben te maken gekregen met onweer en tijdelijk heeft het flink geregend. In het zuiden en midden van het land vielen de buien erg mee en was nauwelijks sprake van onweer.

Hieronder kun je het verloop van de buien teruglezen:

21:10 uur: Einde live-blog

De laatste onweersbuien hebben het noorden van het land verlaten en daarmee komt dit live-blog ten einde.

20:47 uur: Regionaal nog wat zon

In de Randstad en delen van Brabant schijnt nog even de zon, zoals hier te zien in Haarlem-Noord.

zon-breekt-door

20:05 uur: Buien verdwijnen

Het zal niet lang meer duren of de laatste onweersbuien zijn voorbij. Lokaal kan nog wel een beetje regen vallen, maar in het zuidwesten en westen kan nog even de zon schijnen.

Wegtrekkende-buien

19:55 uur: Alleen noordoosten nog flinke buien

Wel flinke plensbuien met onweer, maar niet echt noodweer.

19:40 uur: Zuiden droog

De buien in het zuiden zijn geheel verdwenen en is het een tijd droog. In het midden van het land nog een paar buien, maar geen zware en ook geen onweer meer.

Zuiden-droog

19:20 uur: Lokaal onweer

In het oosten, noordoosten en op de Waddeneilanden komen nog onweersbuien voor.

18:50 uur: buien in het noorden en oosten

De onweersbuien bevinden zich in het noorden en oosten van het land en trekken verder noordwaarts. Elders valt nog lichte regen.

buien1850

18:15 uur: Onweersbuien midden en zuiden vallen mee

Het buiengebied dat over het land trekt heeft in Utrecht en Limburg geen noodweer opgeleverd. Voor beide provincies gold code oranje, maar dat is inmiddels ingetrokken. Er geldt nog wel een waarschuwing voor een enkele onweersbui.

Ook de wind viel mee met in Herwijnen windstoten van 63 km/uur. Tijdens buien waarvoor gewaarschuwd werd zou de wind snelheden tot 100 km/uur kunnen bereiken. In het westen en in Noord-Brabant werden geen zware buien verwacht en daar gold code geel. De buien hebben Zeeland inmiddels verlaten en daar wordt geen onweer meer verwacht.

Boven het IJsselmeer is een stevig buiencomplex ontstaan en ook over de Achterhoek en Twente trekken op dit moment stevige onweersbuien. Voor het oosten en noorden is nog steeds code oranje van kracht.

18:00 uur: Onweer boven de Achterhoek

Boven de Achterhoek zit een onweerscomplex. Dit trekt noordwaarts naar de regio Twente. Ook op het IJsselmeer zit onweer. In het zuiden van het land valt wat lichte regen.

radarbeeld1805

17:45 uur: KNMI schaalt Limburg en Utrecht af naar geel

Het KNMI heeft voor de provincies Limburg en Utrecht code oranje ingetrokken. Er geldt nog wel, net als in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Brabant, code geel.

De komende uren maakt de Achterhoek en Twente kans op onweersbuien. Ook voor het noorden van het land is de kans op onweer nog groot. Daarbij is kans op zware windstoten.

waarschuwingen

17:00 uur: eerste onweer waargenomen

In de provincie Utrecht is onweer waargenomen. De komende uren neemt in het noorden en oosten de kans op onweer flink toe. Ook ten oosten van België zit nu onweer. Deze buien trekken noordwaarts.

onweer17uur

16:45 uur: buien trekken snel

In Rotterdam valt het nu nog mee. Er volgt nog een buienlijn met kans op onweer en zware windstoten. Voor Zuid-Holland geldt ‘slechts’ een waarschuwing en geen code oranje.

16:10 uur: buien in het zuiden en zuidwesten

Inmiddels komen in het zuiden en zuidwesten buien voor. Onweer is tot nu toe uitgebleven. De komende uren neemt in het oosten, midden en noorden de kans op zware onweersbuien toe met kans op zeer zware windstoten tot meer dan 100 km/uur. Daarvoor geldt code oranje. In het westen en in Brabant vallen de buien minder zwaar uit en geldt een waarschuwing.

radarbeeld16uur

15:15 uur: laatste stand van zaken

Het buiengebied waarin vanavond hevige onweersbuien kunnen ontstaan is bij Zeeland aangekomen. Van zeer zware buien is nog geen sprake en ook onweer en zware windstoten zijn op de weerstations nog niet waargenomen.

Naar verwachting zullen de buien feller worden naarmate het neerslaggebied over het land trekt. Hierdoor geldt voor de eerste buien in het westen en in Brabant ‘slechts’ code geel en voor het oosten, midden en noorden van het land code oranje.

15:00 uur: Camping Pinkpop uurtje later open om noodweer

Pinkpop waarschuwt festivalgangers voor het verwachte noodweer. “Ben je nog niet onderweg, kom dan later.” Vanwege het verwachte noodweer gaan de campings op het Pinkpop-terrein een uurtje later open.

Vrijdag wordt in de namiddag en het begin van de avond noodweer verwacht. In de namiddag en avond trekken enkele fikse onweersbuien over Limburg. Normaal zou de camping om 18.00 uur z’n deuren openen.

Overigens begint het Limburgse popfestival pas zaterdag. Wel is er later op de vrijdagavond een silent disco op de camping. Jan Smeets, de nestor van Pinkpop, heeft gezegd dat het festivalterrein in ieder geval ”storm- en bliksemproof” is.

Bron: ANP

14:15 uur: Olympisch stadion later open

Mensen die vrijdagavond naar het concert van De Jeugd van Tegenwoordig gaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam, kunnen later naar binnen dan in eerste instantie de bedoeling was. De organisatie heeft vanwege de weersomstandigheden besloten dat het stadion niet om 17.00 uur, maar om 19.30 uur de deuren opent. Het KNMI verwacht dat de onweersbuien tegen die tijd weer grotendeels is overgewaaid.

“We willen voorkomen dat er al mensen in het stadion zitten als de onweersbuien die wordt verwacht op z’n hoogtepunt is”, legt een woordvoerder van De Jeugd uit. “Maar we gaan ervan uit dat het concert zoals voorgenomen tegen 21.00 uur begint”, meldt de zegsman.

De Jeugd van Tegenwoordig speelt in het Olympisch Stadion om het duizendste optreden te vieren. Er worden 20.000 mensen verwacht. Volgens de organisatie moet het geen probleem zijn al die bezoekers binnen ruim een uur op hun plek te krijgen.

Bron: ANP

Volgens onze laatste berekeningen zullen de onweersbuien met kans op zware windstoten Amsterdam rond 19.00 uur bereiken. Rond 20.15/20.30 is de lijn gepasseerd en wordt het weer rustig bij het Olympisch Stadion.

13:30 uur: Jan Smeets: Pinkpop is storm- en bliksemproof

Het hele Pinkpop-terrein is “één grote voorzorgmaatregel” als het gaat om zwaar weer. Dat stelt Jan Smeets in een reactie op de code oranje die het KNMI heeft afgegeven. In Limburg worden vrijdagavond onweersbuien met zware windstoten verwacht.

“We hebben zoveel bliksemafleiders op het terrein staan, en nog zoveel andere voorzorgsmaatregelen genomen”, bevestigt Smeets. “Dat was al zo voor de beruchte noodweermaandag op 2014. En daarna hebben we alles nogmaals helemaal tegen het licht gehouden. We zijn helemaal storm- en bliksemproof.” Op de slotavond van 2014 moest het programma tijdelijk worden stilgelegd vanwege het noodweer. Bezoekers kregen het advies om niet in de buurt van tenten, bomen en masten te komen en rustig op de grond te blijven zitten.

“Meer dan dit kunnen we echt niet doen”, stelt Smeets met klem. Pinkpop begint zaterdag pas, maar bezoekers kunnen vanaf vrijdagavond terecht op het campingterrein om hun tent op te zetten.

Bron: ANP

11:30 uur: opnieuw code oranje

Voor de derde keer deze week geeft het KNMI code oranje af voor verwacht onweer met zware windstoten. De waarschuwing geldt voor een groot deel van het land, met uitzondering van Zeeland, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. In die provincies geldt voorlopig een code geel.

20190607-Code-Oranje-voor-het-midden-noorden-en-oosten

11:00 uur: de verwachting

In de tweede helft van de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien toe. Bij de buien is kans op hagel en zware windstoten van 75-100 km/uur. Zeer lokaal kan de wind uithalen naar ruim 110 km/uur. Richting het einde van de middag en in de avond klonteren de buien voor een groot deel samen tot een buienlijn. Deze buienlijn trekt naar het noordoosten en verlaat tegen 22:00 uur het noordoosten van het land. De kans op (zeer) zware windstoten blijft de hele avond aanwezig.

Check de radarbeelden.

Lees hier hoe onweer ontstaat.

Foto: ANP, schade van Amsterdam van gisteren

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook