Weekverwachting: wisselvallig met twee kletsnatte dagen

07 mei 2023, 19:15

Stampen in de plassen. Foto: Adobe Stock / Joaquin Corbalan

Komende week is het groeizaam weer. Soms komt de regen met bakken tegelijk uit de lucht, maar er zijn ook droge perioden met zon. Zomerse temperaturen staan niet op de planning en koud is het ook niet. Wat het wel wordt lees je in deze weekverwachting.

De eerste dagen van de week bevindt zich boven ons land vrij zachte en vochtige lucht. In de nachten wordt het daardoor niet kouder dan een graad of 11 en in de ochtenden kan het soms nevelig of zelfs mistig zijn.

Als het overdag droog is en de zon af en toe schijnt is het gelijk behoorlijk warm. Zo wordt het maandagmiddag op veel plaatsen zo’n 20 graden. Door de hoge luchtvochtigheid is het zelfs een beetje broeierig en maandagmiddag kan vooral in Oost-Nederland dan ook een aantal onweersbuien ontstaan.

Meer hierover lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Twee natte dagen

In de nacht van maandag naar dinsdag bereikt een regengebied ons land en dinsdag blijft dit regengebied lang aanwezig. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het de hele dag regenen en als het wat tegenzit regent het ook in de westelijke helft vrijwel de hele dag. Ondanks het natte weer wordt het nog zo’n 16 graden.

Dit weekend veroorzaakten langzaam bewegende onweersbuien lokaal wateroverlast.

Lees ook: deze gebieden in Nederland hebben vaak te maken met wateroverlast

Ook voor woensdag ziet de weersverwachting er nat uit, al zijn de details wel onzeker. Mogelijk valt het mee en is er woensdag een mix van wolken, buien en af en toe zon, waarbij het in de loop van de dag droger wordt. In een minder gunstig scenario verloopt de dag op de meeste plaatsen bewolkt en behoorlijk nat. Het wordt opnieuw een graad of 16.

Daarna meer zon, zonkracht 5

Op donderdag komt het nog tot een aantal buien, maar er is wel meer ruimte voor de zon en het is veel minder nat dan dinsdag en woensdag.

Vrijdag en het komende weekend zijn er zonnige perioden met slechts lokaal een bui. Overdag stijgt het kwik naar zo’n 16 graden in de kustgebieden tot 20 graden in het zuiden en oosten van het land. De minima komen uit rond een graad of 8. Dit zijn vrij gebruikelijke temperaturen voor half mei.

Ga je genieten van de zon smeer je dan in, want tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 5. Dit betekent dat je in 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black