Dit wordt het weer tijdens IJsheiligen

07 mei 2023, 07:25

Tuinieren
Fraaie zonsopkomst in mei. Foto: Wouter van Bernebeek

De afgelopen weken hadden we nog een paar koude nachten met, vooral aan grond, op grote schaal vorst. Is dit gevaar voor planten geweken nu de IJsheiligen in zicht zijn? Je leest het in dit artikel.

De IJsheiligen zijn Katholieke heiligen die hun feestdag (naamdag) van 11 tot en met 14 mei hebben. Dit zijn: Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius van Maastricht (13 mei) en Sint Bonifatius van Tarsus (14 mei). De IJsheiligen duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst en gevaar voor planten voorbij is.

Lees meer over de historie van de IJsheiligen en het effect van klimaatverandering.

Tot donderdag wisselvallig met zachte nachten

Het weer staat komende dagen in het teken van buien. Soms kan het daarbij onweren en flink doorplenzen. Ook is er elke dag wel ruimte voor de zon. De luchtvochtigheid is vrij hoog en de nachten verlopen zeker niet koud. De minima liggen veelal tussen 10 en 13 graden.

De details over het weer de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Iets koudere nachten tijdens de IJsheiligen

Precies vanaf donderdag 11 mei verlopen de nachten wat kouder met minima veelal tussen 6 en 10 graden. Landinwaarts kan het aan de grond een keer afkoelen tot een graad of 4, maar de kans op nachtvorst is nihil.

Het weerbeeld is vanaf donderdag droger met meer ruimte voor zonneschijn. De maxima zullen meestal uitkomen tussen 16 graden in de kustregio’s en lokaal 20 graden in het binnenland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven