Natuur drie weken voor op schema

08 maart 2019, 08:24

ANP-natuur-voor-op-schema-1280x600

Door de hoge temperaturen in de afgelopen wintermaanden ligt de natuur drie weken voor op schema. Die conclusie trekt website Nature Today op basis van de zogenoemde natuurkalender.

De kalender komt voort uit een samenwerking tussen diverse organisaties, waaronder Wageningen University. Doel is bepalen wat het effect van verandering in weer en klimaat is op het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zich voordoen. Terugkerende trekvogels bijvoorbeeld, of bloeiende planten. Mensen kunnen doorgeven wat ze in de natuur zien, die zogenoemde ”fenologische waarnemingen” worden opgenomen in de kalender.

Op basis van die waarnemingen wordt nu geconcludeerd dat de natuur drie weken op het schema voorligt. Reden is volgens Nature Today de hoge temperatuur de afgelopen winter. Het gemiddelde kwam uit op 5,2 graden, tegenover 3,4 graden normaal. Daardoor is niet alleen ”de meteorologische lente op 1 maart begonnen”, schrijft de website, maar is ”ook de biologische lente overal in tuinen en in de natuur zichtbaar”.

Foto: ANP

Door: ANP

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black