Zondag zuidwesterstorm met zeer zware windstoten

08 februari 2020, 08:49

schade-storm-anp-1280x600

Zondag gaat het stormen. Langs de westkust en in het noordwesten neemt de zuidwestenwind zondagmiddag toe tot stormkracht 9 Bft. Mogelijk wordt het zelfs een zware storm, 10 Bft. Er is kans op zeer zware windstoten tot circa 130 km/uur. Zondagavond en in de nacht naar maandag trekt een buiengebied over het land en is ook in het binnenland kans op zeer zware windstoten van beduidend meer dan 100 km/uur.

Een zeer groot lagedrukgebied met een bijzonder lage druk trekt zondag ten noordwesten langs Schotland. Het bijbehorende enorme windveld veroorzaakt (zware) storm boven de Britse Eilanden, aan de kust van Noord-Frankrijk, België en bij ons. Deze stormdepressie heeft de naam Ciara gekregen.

Artikel gaat verder onder het plaatje

Ciara-zondag1600

Verwachting Ciara voor zondag 16:00 uur. De getallen zijn waarden van de luchtdruk in hPa. De zwarte lijnen zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Veel van deze lijnen dicht bij elkaar geeft aan dat het hard waait.

Zondag zeer zware windstoten in de middag en avond

Het is in Nederland zondag bewolkt en in de loop van ochtend gaat het flink regenen. Met 11-13 graden is het zeer zacht voor begin februari. Voor het gevoel is het echter niet zacht, want de wind neemt in de ochtend al fors toe. Aan het einde van de ochtend waait het in de kustgebieden al stormachtig, 8 Bft.

Zondagmiddag bereikt de zuidwestenwind aan de westkust en op de westelijke Wadden (Texel, Vlieland en Terschelling) stormkracht, 9 Bft. Vooral in het noordwesten is kans op zware storm, 10 Bft. Daarbij zijn op de Wadden, in grote delen van Noord-Holland en Friesland, in het westen van Zeeland en Zuid-Holland en in de noordwestelijke helft van Groningen zondag zeer zware windstoten mogelijk van 100-120 km/uur. In het zuiden, midden en oosten van het land is sprake van zware windstoten van 75-100 km/uur.

Zondagavond en in de nacht naar maandag draait de wind van zuidwest naar west. De gemiddelde wind neemt iets af, maar er trekken wel forse buien over het land met intense regen, onweer en extra zware windstoten. Hierdoor kunnen ook in het binnenland windstoten voorkomen van meer dan 100 km/uur. Mogelijk komt het lokaal zelfs tot windstoten van 120-130 km/uur! Dit zijn waarden vergelijkbaar met de zware storm van januari 2018. Toen gold voor het hele land code oranje.

Storm-NL

Overlast maandagochtend

Juist de zeer zware windstoten in het binnenland geven grote kans op overlast, omdat ze daar minder vaak voorkomen. Hierdoor kunnen bomen omwaaien of grote takken afbreken. Dit kan het weg- en treinverkeer zeker tijdens de maandagochtendspits nog parten spelen. Ook is het maandagochtend nog steeds onstuimig met buien en zware windstoten tot circa 85 km/uur.

Dinsdag felle winterse buien

Maandag blijft het ook overdag onstuimig en ook dinsdag is dit nog het geval. De kustgebieden houden gedurende beide dagen kans op zware windstoten tot circa 80 km/uur.

Dinsdag stroomt, vooral op enige hoogte in de atmosfeer, flink koudere lucht over het land. Dit geeft aanleiding tot felle winterse buien. Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar een graad of 7, maar in een felle bui daalt het kwik naar het vriespunt. In het binnenland kan het zelfs tijdelijk wit worden!

Eerste storm van 2020

De storm van komende zondag wordt de eerste storm van dit jaar. Het is niet de eerste storm van deze winter, want deze primeur was in december voor Vlieland. Daar werd toen net een uurgemiddelde wind van 9 Bft. bereikt. De eerste storm van 2020 zal zeer waarschijnlijk een stuk forser uitpakken dan de laatste storm van 2019.

Lees voor het weer van de komende dagen het weerbericht Nederland.

Foto: ANP

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black