Winters met kans op sneeuw

07 december 2022, 07:30

Na een felle winterse bui kan het wit worden. Foto: Willem van Oene

Het wordt de komende dagen kouder en de kans op winterse neerslag neemt toe. Je moet dan denken aan hagel en (natte) sneeuw. Door een fellere bui kan het zelfs tijdelijk wit worden. Tijdens de nachten gaat het licht vriezen en is kans op gladheid. Je leest alles over het weer de komende dagen in dit bericht.

Na het koude eerste weekend van december waren de temperaturen de afgelopen dagen weer wat hoger. Het kwik steeg naar 5 tot 8 graden en voor de tijd van het jaar zijn dat redelijk normale temperaturen. Deze temperaturen gaan we de komende dagen niet meer halen.

Woensdag is er een mix van zon, wolken en enkele buien. Vaak valt gewoon regen, maar vooral later vandaag is ook hagel of natte sneeuw mogelijk. Tussen de buien door stijgt het kwik naar een graad of 6, maar tijdens felle buien is het hooguit 2 graden.

Toenemende kans op gladheid

Vanavond en komende nacht houdt de buiigheid aan en geleidelijk neemt de kans op winterse neerslag toe. Vooral in het noorden en vannacht ook elders gaan de buien gepaard met hagel en (natte) sneeuw en lokaal kan het wit worden. Regionaal kan het een beetje vriezen en daar waar de wegen nat zijn is kans op lokale gladheid en dan moet je vooral denken aan bruggen, viaducten of bij je in de woonwijk.

Donderdag komen meerdere winterse buien voor. Tijdens een felle bui kan het sneeuwen en lokaal kan het ook eventjes wit worden. Dat is ook het geval als meerdere buien elkaar in rap tempo opvolgen. De temperatuur loopt op naar 3-4 graden, maar tijdens een felle bui is het kouder. Later op de dag nemen de buien in aantal en intensiteit af.

Lees ook: Moet je een buitenkraan winterklaar maken?

Ook in het weekend soms wat winterse neerslag

Vrijdag blijft het droog, maar in het weekend kan hier en daar wat winterse neerslag voorkomen. Zaterdag is dat vooral het geval in het noorden en noordwesten, zondag kan in het zuiden een sneeuwbui voorkomen. De temperatuur komt uit op 1 tot 3 graden. Tijdens de nachten vriest het over het algemeen licht en als er dan overdag neerslag is gevallen, is direct weer kans op (lokale) gladheid.

Ook na het weekend blijft het vrij koud decemberweer met maxima iets boven en minima onder het vriespunt. Ook dan is de kans op winterse neerslag aanwezig.

De details van het weer komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black