Storm Barra teistert Ierland en Verenigd Koninkrijk

07 december 2021, 11:11

Storm
Storm Barra - Atlantische stormen - Stormseizoen - Noodweer Groot-Brittannië

Het Atlantisch stormseizoen is geopend en in ruim een week tijd zijn we al bij de tweede naam op de lijst met stormnamen aanbeland. Dinsdag en woensdag zorgt storm Barra voor noodweer in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland krijgen we een schampschot van de storm mee.

Na storm Arwen kunnen de Britse Eilanden zich opnieuw opmaken voor noodweer. In zeer korte tijd is storm Barra boven de Atlantische Oceaan flink in kracht toegenomen en dinsdagochtend bereikt de storm de westkust van Ierland. De Ierse weerdienst heeft vanwege de zware wind en hoge golven code rood uitgegeven voor de kustdistricten. De gemiddelde wind bereikt 9 en soms zelfs 10 Beaufort! Ook zijn er kortstondige windstoten tot 130 km/uur mogelijk. Boven zee kan de wind zelfs nog verder in kracht toenemen en mogelijk komt het tot een zeer zware storm, 11 Beaufort.

Wanneer spreken we van een storm? Lees hier over de definities van storm en zware windstoten.

Bar en boos door storm Barra

Aan de kust worden de golven door de forse wind opgestuwd naar 10 tot 15 meter hoogte. Naast de wind brengt storm Barra ook flink wat neerslag met zich mee. In het heuvelachtige landschap van Ierland, Schotland en Engeland krijgt de neerslag een winters karakter en kan het regionaal wit worden. De lagere landsdelen moeten zich schrap zetten voor overstromingen door de overvloedige regen.

Overlast door noodweer

Door het noodweer moeten de Ieren en Britten rekening houden met stroomuitval en problemen op de wegen. Vluchten zijn geannuleerd en uit voorzorg zijn scholen dicht. Ruim een week geleden was het ook al raak toen storm Arwen passeerde. Door de schade van die storm zitten nog steeds huishoudens zonder stroom.

Arwen, Barra, lees hier waarom sommige stormen een naam krijgen.

Stormnamen 2020-2021
Stormnamen 2020-2021

Dit zijn de volgende namen op de lijst met stormnamen.

Woensdag ligt Barra nog boven het Verenigd Koninkrijk, maar de storm neemt dan al in kracht af. In Nederland hoeven we geen rekening te houden met een stormachtige wind. Wel krijgen we een schampschot van storm Barra mee. Later vandaag trekt een gebied met neerslag, gelinkt aan de storm, over ons land. Wat dat betekent voor het weer in Nederland lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hoofdfoto: Adobe Stock / leighton collins

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black