Weeronline
Weeronline

  Vallende sterren Geminiden komen er weer aan

  Aangemaakt: 07 dec 2019, 11:50 uur

  Met 15-24 vallende sterren per uur trekt de meteorenzwerm Geminiden volgend weekend langs de hemel. De piek valt in de nacht van zaterdag op zondag 15 december om 0:45 uur. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur en helder met korte sporen. Doordat de maan voor 90% verlicht is, zijn alleen de meest heldere vallende sterren te zien. Bovendien valt het aantal vallende sterren dit jaar tegen.

  De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt volgend weekend slechts 15-24 vallende sterren. Dat is duidelijk minder dan andere jaren en dat komt omdat de Geminiden in ons land pas acht uur na het maximum te zien zijn.

  De verwachting is het dat het wisselend bewolkt zal zijn. Tijdens heldere momenten zijn vanaf 13 december de Geminiden te zien. Vrijdagochtend rond 4:00 uur zijn er mogelijk al vijf meteoren van Geminiden te zien. In de daaropvolgende nacht neemt het aantal vallende sterren toe naar vijftien per uur en in de nacht naar zondag om 1:00 uur zijn er naar verwachting gemiddeld zo’n 21 te zien. De weersverwachting kan nog makkelijk veranderen.

  Om de Geminiden te kunnen zien volstaat het blote oog omdat ze bijzonder scherp te zien zijn. Meer tips lees je hier.

  Wat vallende sterren precies zijn lees je in dit artikel

  De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken. Ondanks het mindere aantal en het aanwezige maanlicht zijn er bij onbewolkte omstandigheden toch veel Geminiden te zien dit jaar. Het zijn gemiddeld snelle meteoren met een snelheid van 35 km/sec (124.560 km/uur), ze zijn helder en mooi om te zien.

  Foto: ANP

  Door: Rico Schröder