Weeronline
Weeronline
  zware buien in Italië en Griekenland

  Code rood in Kroatië, zware buien in Italië en Griekenland

  Aangemaakt: 07 okt 2019, 16:05 uur

  Het is herfst in het zuiden van Europa. Italië en Griekenland krijgen maandag en dinsdag te maken met zware buien. In Kroatië is code rood afgegeven vanwege zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur.

  In tegenstelling tot in Griekenland en Italië blijft het in Kroatië droog. Het land heeft te kampen met de zogeheten Bora – een noordoostenwind die haaks op de kust staat en vanaf het land richting zee waait. De windstoten worden versterkt doordat de wind vanuit de hoge bergen richting lage gebieden versnelt. Bora komt veelal voor in de winter, als het koud is in het Kroatische binnenland.

  Zware buien in Italië en Griekenland

  Voor Griekenland en Italië geldt code oranje. Italië heeft maandag te kampen met zware buien. Met name aan de westkust kunnen de buien fel uitpakken, met onweer en veel regen tot gevolg. Lokaal kan in korte tijd 50 millimeter neerslag vallen. Dat veroorzaakt veel wateroverlast, zo is de verwachting. De buien trekken naar het zuiden. Dinsdag heeft alleen het zuidelijke deel van Italië nog met regen te maken.

  Ook in Griekenland kan het flink regenen en onweren, en is kans op wateroverlast. Tot en met dinsdag valt lokaal 50 tot 100 millimeter regen, met name op het vasteland. Woensdag verdwijnen de buien en is het overal droog, vrij zonnig en met 23 tot 27 graden relatief warm.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline