Zinderende hitte binnenlanden Spanje en Portugal

06 juli 2022, 14:30

Enige verkoeling tijdens de extreme hitte. Foto: AdobeStock / Batuhan Toker.

De komende dagen krijgen de binnenlanden van Spanje en Portugal te maken met extreme hitte. Daarbij schijnt de zon vaak uitbundig. Eerst wordt het in de binnenlanden (ruim) 35 graden, maar al snel komen maxima van 40 graden of meer in beeld. Volgende week bereikt de hitte zijn hoogtepunt en worden mogelijk hitterecords gebroken.

Hitte in landen als Portugal en Spanje is niet ongebruikelijk, maar maximumtemperaturen die de komende tijd worden verwacht zijn zelfs voor deze landen extreem. Aan de stranden is het de komende dagen met maxima van 25 tot 30 graden nog zeer aangenaam. In de binnenlanden worden al snel middagwaarden van (ruim) 40 graden bereikt. Er is flink wat ruimte voor de zon met slechts af en toe enkele wolkenvelden.

Lees ook: wat te doen bij hitte

Volgende week wordt het vooral in de departementen als Portalegre, Évora en Beja (Portugal) zeer heet. Ook in de regio’s Sevilla, Huelva, Badajoz en Cáceres (Spanje) wordt het zinderend heet. In de genoemde departementen kan het kwik op 45 graden uitkomen. Het is niet uitgesloten dat het nog heter wordt. Aan de toeristische stranden waait een briesje van zee en hier wordt het een stuk minder heet.

Mogelijk hitterecord

De hitterecords van Spanje en Portugal staan beide op 47,4 graden Celsius. De kans is aanwezig dat deze records volgende week verbroken worden. Ook het Europees hitterecord komt dan mogelijk in gevaar. Dit staat namelijk op 48,0 graden. Deze waarde werd op 10 juli 1977 behaald in Athene en geldt nog steeds als officieel Europees hitterecord.

Vorige zomer is op eiland Sicilië een temperatuur van 48,8 graden Celsius gemeten. Deze temperatuur is echter nog niet officieel bevestigd.

Kans op bosbranden

Voorlopig blijft het zinderend heet. Naast dat het extreem heet en droog is, waait er een beetje wind. Met deze weersomstandigheden is het dan ook mogelijk dat bosbranden tot ontwikkeling komen en snel verspreiden. De kans op een verfrissende regen- of onweersbui is komende tijd klein.

Author Image

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black