Weeronline
Weeronline

  Zomerse start van de Tour de France

  Aangemaakt: 06 jul 2019, 07:43 uur

  De Tour de France start dit jaar in Brussel onder zomerse condities. De eerste etappe voert de renners van Brussel naar Brussel over een afstand van 194,5 kilometer. De zon schijnt flink, er zijn ook sluierwolken en geleidelijk ontstaan stapelwolken. De kans op een bui is zeer klein. De temperatuur ligt rond de 25 graden. Tijdens de tweede etappe is het duidelijk frisser.

  ‘Le Grand Départ’ start in Brussel ter ere van de vijftigste verjaardag van Eddy Merckx’ eerste Tourzege in 1969. De renners starten om 12:30 uur met volop zon. Er is ook sluierbewolking zichtbaar, maar daar zullen de renners geen oog voor hebben. De temperatuur ligt bij de start rond de 25 graden. Wielerliefhebbers die de start van de tweede grote ronde van het jaar gaan bezoeken, moeten wel rekening houden met een hoge zonkracht. Deze bedraagt 7 en dat betekent dat de onbeschermde huid al na een kwartier kan verbranden.

  Via vermaarde kasseienstroken richting Charleroi

  De renners gaan na de start in Brussel via Molenbeek en Anderlecht naar de Muur van Geraardsbergen. Over de vermaarde kasseienklim, bij wielerliefhebbers bekend uit de Ronde van Vlaanderen, gaan de renners verder naar de ook bekende Bosberg. Daarna gaat de koers verder in zuidelijke richting naar Charleroi. Geleidelijk neemt de bewolking toe en wellicht is rond Charleroi een bui mogelijk. De temperatuur is een graad of 26.

  Na Charleroi gaan de renners weer noordwaarts en koersen door Sint-Pieters-Woluwe waar Eddy Merckx opgroeide en 50 jaar geleden zijn eerste gele trui pakte. Rond 17 uur wordt uiteindelijk gefinisht bij het kasteel van Laken in Brussel. De temperatuur is nog steeds een graad of 25 en de zon schijnt door de sluierwolken heen.

  Tweede etappe verloopt ook droog

  Zondag is de tweede etappe in Brussel en dat is een ploegentijdrit over 27,6 kilometer. De start is bij het Koninklijk Paleis en eindigt bij het Atomium. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en stapelwolken en het blijft droog. De temperatuur tijdens de tweede etappe, die gehouden wordt tussen 14:30 en 16:30 uur, is lager en ligt rond 19 graden.

  Foto: AFP

  Door: Rico Schröder