Nederlands schip voor Noorse kust in problemen door hoge golven

06 april 2021, 16:00

Een Nederlands vrachtschip is door het onstuimige weer in de Noorse Zee in problemen geraakt. Door de storm en de hoge golven is de lading gaan schuiven en is er water in het ruim gekomen. Daardoor is het gewicht ongelijk verdeeld en helt het schip sterk over. Inmiddels is de volledige bemanning geëvacueerd en koerst het schip zonder kapitein af op het Noorse vasteland.

Vanwege de stevige wind uit noordelijke richting heeft de Noorse weerdienst voor de volledige kust een gele waarschuwing uitgegeven wegens hoge golven. De golven zijn op zee namelijk 15 tot 18 meter hoog! Het vrachtschip, die onder Nederlandse vlag vaart, kwam gisteren door het onstuimige weer in de problemen. De lading van het schip werd door de sterke deining op zee onstabiel en begon te schuiven over het dek. Ook kwam er water in het ruim terecht, waardoor het schip over begon te hellen.

Volledige bemanning geëvacueerd

Na meerdere mislukte pogingen om het vrachtschip te stabiliseren is gistermiddag een groot deel van de bemanning met behulp van helikopters van de Noorse kustwacht van het schip gehaald. Gisteravond werden de laatste bemanningsleden, waaronder de kapitein, van het schip gehaald. Door de aanhoudende hoge golven loopt het schip gevaar om te kapseizen en werd het te gevaarlijk om nog langer aan boord te blijven. Ook voor morgen heeft de Noorse weerdienst een gele waarschuwing uitgegeven wegens de harde wind en hoge golven.

Vrachtschip geteisterd door hoge golven koerst af op Noorse vasteland

Zonder kapitein en bemanning koerst het scheefliggende vrachtschip nu op de automatische piloot richting de Noorse kust. De Noorse kustwacht houdt de situatie in de gaten om botsingen met andere schepen en booreilanden op zee te voorkomen. Mocht het schip kapseizen of stukbreken op de Noorse kust, komen er ook gevolgen voor de natuur bij kijken aangezien er olie of brandstof in zee terecht kan komen.

Hulptroepen onderweg voor bergingsactie

Vanuit Nederland worden al plannen opgezet om het schip zo snel mogelijk te kunnen bergen. Door de aanhoudende ruige weersomstandigheden op de Noorse Zee kan het bergen nog een lastige klus worden.

Foto: Adobe Stock / ValentinValkov

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook