Sneeuw onderweg naar de Alpen

06 december 2022, 11:38

Skigebied Davos. Beeld: Feratel

Afgelopen weekend opende veel skigebieden in de Alpen hun deuren voor het nieuwe seizoen. Maar niet alle skigebieden konden al opengaan. Vooral in de lagergelegen gebieden van de Alpen ligt nog niet al te veel sneeuw. Gelukkig is kouder winterweer en ook sneeuw onderweg.

Gisteren trok een relatief zwak neerslaggebied van west naar oost over de Alpen. Met name langs de noordkant viel sneeuw tot 1000 meter, regionaal lag de sneeuwgrens nog wat lager. Deze dinsdag zien we juist achter dit neerslaggebied veel ruimte voor de zon. Het is een prachtige skidag met echt Kaiserwetter. Daarbij ligt de temperatuur rond de -2 graden op 1500 meter.

Ook morgen is er veel ruimte voor de zon in de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen. De vorstgrens ligt nog een fractie lager en op 1500 meter vriest het 3 of 4 graden. Toch is het niet overal prachtig zonnig weer, vanuit Duitsland trekken enkele buien de Alpen binnen. Hierdoor kan vooral ten noorden van de hoofdkam in Oostenrijk een winterse bui vallen. Veel verse sneeuw wordt er echter niet verwacht, hooguit een centimeter of 5. Donderdag keert de zon ook in Oostenrijk weer terug en is het overal prachtig skiweer.

Lees ook: Op wintersport met kinderen, waar moet je op letten

Wintersport. Foto: Adobe Stock/ ARochau
Wintersport. Foto: Adobe Stock/ ARochau

Kouder en sneeuwval onderweg

Vrijdag is het voorbij met het mooie skiweer. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen sneeuwt het lange tijd flink. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter. Meer sneeuw wordt op zaterdag en zondag in Oostenrijk verwacht bij een sneeuwgrens die hier zakt tot in de dalen. Daarnaast draait de wind naar het noorden en wordt vrij koude lucht aangevoerd. Op 1500 meter zakt het kwik van -1 graden op vrijdag naar -12 graden op zaterdag. In totaal valt ongeveer 15 tot 30 centimeter sneeuw in Italië en Oostenrijk. Helaas valt in Zwitserland weinig sneeuw.

Verder blijft het ook na het weekend koud winterweer in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen gaat het maandag en dinsdag matig tot streng vriezen. Daarbij schijnt de zon wel flink. Iets milder is het in de Franse Alpen, waar halverwege de nieuwe week opnieuw sneeuw kan vallen.

Dit is het beeld van winterberg vandaag 6 december 2022. Beeld: Feratel
Dit is het beeld van winterberg vandaag 6 december 2022. Beeld: Feratel

Dichterbij huis

Ook in Winterberg is het de komende tijd vrij koud winterweer met soms sneeuwval. Op de Kahler Asten, de hoogste top van Winterberg, komt het kwik de hele week niet boven nul. Vooral de eerste dagen valt ook sneeuw, vanaf het weekend kan de zon vaker doorbreken. Maar dan wordt het ook frisser met temperaturen die overdag niet boven de -5 graden uitkomen. Goed inpakken dus en genieten van prachtige pistes.

Mis niks van het laatste wintersportnieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black