Gasprijzen lopen op door lagere temperaturen

06 december 2022, 13:11

De kachel gaat steeds vaker aan door het koudere weer. Foto: ANP / EPA Tolga Akmen

De gasprijzen gaan dinsdag omhoog door kouder dan normaal weer in Noordwest-Europa. Daardoor worden de voorraden die voor de winter zijn aangelegd meer aangeboord. Ook de komende weken lijkt Europa gebukt te gaan onder koudere temperaturen die vanuit het oosten worden aangevoerd. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs van gas met zo'n 3 procent tot 138,50 euro per megawattuur.

Vooralsnog kende Europa een relatieve milde aanloop naar de winter. De grotere vraag naar warmte raakt nu de gasvoorraden. Dat de gasprijzen alsnog niet veel harder oplopen heeft alles te maken met de buffers. De gasopslagplaatsen zitten nog altijd voor 91 procent vol, wat hoger is dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar.

Lees ook: Dit bespaar je als je de kachel een graadje lager zet.

Ondertussen praten de landen van de Europese Unie over manieren om de schommelingen op de markt te verminderen, nadat de energierekeningen eerder dit jaar naar recordhoogtes stegen. Een aantal landen roept op tot een striktere beperking van de gaskosten. Nederland heeft voorgesteld een plafond in te stellen voor de prijs van gas dat wordt opgeslagen, waardoor de reservoirs volgend jaar kunnen worden aangevuld. De energieministers van de EU zullen de kwestie volgende week bespreken.

De verwachting is dat het aanbod krap zal blijven, vooral voor de winter van 2023-2024. Daarmee zullen ook de hogere prijzen nog wel aanhouden, aldus een rapport van het Oxford Institute for Energy Studies. "Als een prijsplafond het moeilijker maakt om vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen, kan dat de situatie nog verergeren."

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black