Dit is het weer op de Duitse kerstmarkten

06 december 2022, 07:05

Het is weer kerstmarktentijd. Foto: Adobestock / dtatiana

Sinterklaas is weer het land uit en het volgende feest staat alweer voor de deur. Ga je naar een Duitse kerstmarkt of ga je naar één van de vele kerstmarkten die in ons eigen land worden georganiseerd, dan wil je natuurlijk weten of je het droog houdt of dat er wellicht sneeuw valt. In dit artikel lees je er alles over. Ook lees je wat de kans is op een witte kerst.

De paraplu is de komende dagen af en toe nodig als je naar Duitsland gaat. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar veel landgenoten genieten van de kerstmarkten, is het de komende dagen licht wisselvallig. Dat wil zeggen dat er naast af en toe wat regen ook genoeg droge momenten zijn met af en toe zonneschijn.

De temperatuur stijgt dinsdag en woensdag in steden als Düsseldorf, Keulen en Oberhausen naar 5-6 graden. Vanaf donderdag wordt het weer kouder en donderdag valt er een mix van regen en natte sneeuw. Vooral in het weekend kan het af en toe sneeuwen en wordt het regionaal ook wit. Sneeuw maakt het kerstgevoel net even wat fraaier. De temperaturen zullen in het weekend uitkomen op waarden net iets boven nul en in de nachten vriest het over het algemeen licht.

Lees ook: Wat is het beste weer om een kerstmarkt te bezoeken?

Winterbanden verplicht in Duitsland bij winterse omstandigheden

Let op dat in Duitsland winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s. Voor motoren geldt de winterbandenplicht overigens niet.

Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of gladheid door ijs- of rijpvorming. Deze omstandigheden kunnen het gehele winterseizoen voorkomen. Hou dan ook het weerbericht voor Duitsland in de gaten als je een kerstmarkt net over de grens wilt bezoeken.

Ook winterse neerslag in ons eigen land

Ook bij het bezoek van een kerstmarkt in ons eigen land is het weerbeeld wisselend. Op deze dinsdag is er een mix van wolken, zon en een paar buien. Het wordt 4 tot 8 graden. Woensdag komt het ook tot buien, maar vooral later op de dag kunnen deze buien winters worden en gepaard gaan met hagel of natte sneeuw.

Donderdag wordt het maximaal 3 tot 5 graden en kunnen talrijke winterse buien over het land trekken. Dat zijn naast gewone regenbuien ook buien met hagel en natte sneeuw. Ook in het weekend, als er flink wat kerstmarkten in het land worden georganiseerd, is kans op (natte) sneeuw. De details voor het weer in de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post
Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post

Kans op een witte kerst

Er zit voor later deze week wat sneeuw in de verwachting, maar de kans is zeer klein dat deze sneeuw, als het al blijft liggen, tot aan de kerstdagen aanwezig blijft. Daarvoor zou het dag en nacht moeten gaan vriezen en dat zit niet in de verwachting. Wel lijkt de aanloop naar kerst voorlopig gepaard te gaan met (vrij) koud winterweer, waarbij het ’s nachts vaak licht vriest en overdag net boven nul is. Normaal is het overdag een graad of 6 en ’s nachts net boven nul. Halverwege de maand wordt de verwachting onzeker en stijgt de kans op normale temperaturen.

Lees ook onze maandverwachting voor december

Definitie witte kerst

Voor een witte kerst or moet er in de tuin van het hoofstation in De Bilt op beide ochtenden om 9:00 uur een gesloten sneeuwdek liggen. De kans daarop is statistisch gezien 7%. In het oosten van het land is de kans op een witte kerst statistisch net iets groter, aan zee juist weer kleiner.

Lees ook: Wat is het beste weer voor een witte kerst

De laatste keer dat we een officiële witte kerst hadden was in 2010. Vorig jaar viel er regionaal ook wat sneeuw met kerst, maar tot een officiële witte kerst kwam het niet.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black