Weeronline
Weeronline

  Met regenjas en poncho richting de kerstmarkt

  Aangemaakt: 06 dec 2019, 09:32 uur

  Sinterklaas is weer uit het land en Kerst komt eraan. Wie dit weekend een kerstmarkt bezoekt doet er goed aan om een regenjas of poncho mee te nemen, want het wordt behoorlijk wisselvallig. Vooral zondag regent het flink. Of de paraplu alle regen tegenhoudt moet worden afgewacht, want het waait flink uit het westen tot zuidwesten. Het is zacht met 9-12 graden. Van een winters bezoek aan de kerstmarkt is dan ook absoluut geen sprake.

  Zaterdag is de beste dag van het weekend. Het is dan vaak droog met lokaal een lichte bui. In Zeeland kan de zon even schijnen. Ook de wind is meest matig, dus als je de mogelijkheid hebt om zaterdag te gaan, dan moet je die pakken. Zondag gaat het vanuit het westen geruime tijd flink regenen. Pas in de middag wordt het droger en klaart het wat op. Snel volgen dan weer enkele buien. De zuidwester waait vrij krachtig boven land en hard aan zee, windkracht 5-7.

  Voor het gevoel wat kouder

  Op de kerstmarkt in Haarlem is het zaterdag bewolkt met kans op wat lichte regen. Zondag valt eerst geruime tijd regen, later volgen buien maar schijnt ook soms de zon. Het wordt beide dagen een graad of 11. Ook op de kerstmarkten van bijvoorbeeld Goes, Appelscha, Ruinen en IJsselstein komt de temperatuur in de dubbele cijfers met 10-12 graden. Wel waait het flink en voor het gevoel is het dan toch wat kouder.

  Ook op de traditionele kerstmarkten in Duitsland en België moet rekening worden gehouden met regen. De temperatuur is vergelijkbaar met die in ons land.

  Volgende week blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen. Wel gaat de temperatuur wat omlaag. Later in de week is het 7-9 graden.

  Kans op witte Kerst

  Ondanks het zachte weer zijn de kansen op een witte Kerst nog niet verkeken. Statistisch gezien is de kans dat we een witte Kerst krijgen 5 procent in het westen en 10 in het oosten. Voor De Bilt is de kans 7 procent. Lees de komende tijd de weersverwachting en je blijft op de hoogte voor de kansen op een witte Kerst

  Droge kerstmarkt

  Wil je dit weekend en volgende week niet natregenen? Dan is de kerstmarkt in Valkenburg een goede optie. De diverse kraampjes zijn namelijk in de Gemeente- en Fluweelengrot opgesteld. De temperatuur in de mergelgroeven is met 11-12 graden vergelijkbaar met die op andere plaatsen in het land.

  Lees hier wat het beste weer is om een kerstmarkt te bezoeken.

  Foto: ANP

  Door: Rico Schröder