Weekverwachting: opnieuw zacht weer in aantocht

06 november 2022, 19:15

Paardrijden in de bossen. Foto: Martha Kivits

Na een weekend met normale temperaturen en herfstachtige condities op zondag gaat de herfst opnieuw op de zachte toer. Komende dinsdag kan het in het zuiden zelfs 17 graden worden. Daarmee is het bijzonder zacht voor begin november! Hoe het daarna verder gaat lees je in deze weekverwachting.

Maandag begint de zachte lucht al binnen te stromen. Het warmt dan op naar een graad of 14. Het binnenstromen van de zachte lucht gaat wel gepaard met regen. In de ochtend zijn vooral in het midden en zuiden veel buien actief. Vooral in Zeeland kan veel regen vallen. In de middag verplaatsen de buien zich naar de noordelijke helft van het land en in het zuiden komt mogelijk een zwak zonnetje tevoorschijn. Het waait maandag minder hard dan zondag.

Meer detail voor vanavond, vannacht en morgen lees je in ons weerbericht.

Dinsdag uitzonderlijk zacht najaarsweer

Het wordt dinsdag de warmste dag van de week met maar liefst 15 graden in het noorden tot 17 in het zuiden. Dit zijn bijzonder hoge waarden voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin november ongeveer 12 graden.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

De datum-warmterecords blijven dinsdag waarschijnlijk wel overeind. Het record voor 8 november in De Bilt staat op 17,3 graden en werd gemeten in 2015. En het datumrecord over alle stations staat op 19,2 graden en werd in 1983 gemeten te Maastricht.

Een groot deel van de dinsdag verloopt droog met wolkenvelden en zon, waardoor het goed weer is om bijvoorbeeld lekker te sporten of tuinieren. Ga je een stukje fietsen? Hou dan wel rekening met een stevige zuiden- tot zuidwestenwind; windkracht 4 in het binnenland en windkracht 5-6 aan de kust. Eind van de middag en in de avond stijgt in het westen en noordwesten de kans op een bui.

Fietsen in het bos. Foto: Jos Hebben
Fietsen in het bos. Foto: Jos Hebben

Woensdag nog een bui, daarna droog en zonniger

Ook woensdag is er kans op enkele buien, waarbij de meeste neerslag opnieuw in het westen en noorden wordt verwacht. Tussendoor schijnt de zon regelmatig. Vanaf donderdag blijft het droog en krijgen we de zon steeds meer te zien. Een belangrijke kanttekening: de wind neemt af en daardoor stijgt de kans op mist en lage bewolking. Hierdoor zou het met de zon regionaal wat tegen kunnen vallen.

Mooie zonsondergang. Foto: Jannes Wiersema
Mooie zonsondergang. Foto: Jannes Wiersema

Het blijft tot en met zaterdag zacht met maxima van 14 à 15 graden. Daarmee is het duidelijk zachter dan de 10 graden die normaal is halverwege november. De nachten worden eind van de week wel iet kouder met minima rond 6 graden. Ter vergelijking: begin van de week is het ’s nachts vaak nog 10 graden.

Volgende week zondag begint mogelijk een periode met meer normale temperaturen, maar dat is nog wel onzeker.

Deze weekverwachting is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black