Weeronline
Weeronline
  bevolkingsgroie aanpakken klimaat

  Bevolkingsgroei moet worden aangepakt voor beter klimaat

  Aangemaakt: 06 nov 2019, 13:58 uur

  Om de klimaatproblematiek echt het hoofd te kunnen bieden, moeten niet alleen fossiele brandstoffen ingewisseld worden voor duurzame energiebronnen, de bevolkingsgroei in de hele wereld moet aangepakt worden. Dat stellen 11.000 wetenschappers in een publicatie in het tijdschrift BioScience.

  De wetenschappers pleiten in hun artikel niet alleen voor drastische veranderingen in de consumptiemaatschappij, variërend van het veranderen van vleesconsumptie tot het opgeven van fossiele brandstoffen en een totaal andere benadering van economische groei. Ze vinden ook dat beleidsmakers de bevolkingsgroei moeten stabiliseren. Liever zien de wetenschappers zelfs dat het aantal mensen op aarde daalt. Ze willen dat beleidsbepalers daar “binnen een kader dat sociale integriteit waarborgt” vorm aan geven.

  Hoewel het klimaatprobleem “zeer urgent” is, zijn de wetenschappers hoopvol gestemd. Ze zien duidelijke vooruitgang in de wil om echt iets aan het probleem te doen. “Overheidsinstanties ondertekenen klimaatakkoorden, schoolkinderen staken voor een beter milieu, er worden milieurechtszaken gevoerd tegen vervuilers en burgers eisen verandering. Veel landen, steden en bedrijven reageren hierop.”

  Veertig jaar na conferentie Genève

  De oproep van de wetenschappers komt veertig jaar na de conferentie in het Zwitserse Genève. Daar kwamen wetenschappers uit vijftig landen bijeen om te discussiëren over wat toen het ‘CO2-klimaatprobleem’ werd genoemd. Ze voorspelden toen dat de opwarming van de aarde een grote uitdaging zou worden voor volgende generaties. Er werden plannen gemaakt. De conferentie was de aanzet tot de oprichting van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het doel was om te zorgen dat de aarde niet verder zou opwarmen, maar uiteindelijk is er van alle plannen en goede bedoelingen weinig terechtgekomen.

  Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

  Foto: EPA

  Door: ANP