130 mm regen in Nieuwkoop

06 september 2018, 08:41

Wateroverlast-Amsterdam-1280x600

Boven de noordelijke helft van Zuid-Holland, het westen en noorden van Utrecht en het zuiden van Noord-Holland hebben forse regen- en onweersbuien erg veel regen veroorzaakt. Op grote schaal viel 40-70 mm en lokaal nog veel meer. In Nieuwkoop is met 130 mm de meeste regen gevallen. Een dergelijke neerslaghoeveelheid is anderhalf keer zoveel als normaal in heel september valt.

Statistisch gezien komt een dergelijke dagsom neerslag eens per tien jaar voor in ons land. Halverwege de vorige eeuw was dit nog eens in de zestig jaar. Door het opwarmend klimaat komt het steeds vaker tot extreme hoosbuien.

De laatste keer met een dergelijke hoeveelheid neerslag was op 28 juni 2014. In Alphen aan de Rijn viel toen 180 mm. De grootste hoeveelheid neerslag die ooit op een officieel KNMI-neerslagstation is gevallen was 208 mm in Voorthuizen, op 3 augustus 1948.

ANP meldt dat wegens de hevige regenval waterschap De Stichtse Rijnlanden maatregelen heeft getroffen om water af te voeren. Zo is de keerdeur bij gemaal de Aanvoerder in Utrecht opengezet en watert de Leidsche Rijn af richting Amsterdam-Rijnkanaal. Ook een gemaal in Lopik maalt op volle kracht, aldus het waterschap.

Lokaal ruim 100 mm in het Groene Hart

Hieronder een lijstje met de natste plaatsen:

  • Nieuwkoop: 130 mm

  • Woerden: 97 mm

  • Bodegraven: 84 mm

  • Berkel en Rodenrijs: 60 mm

  • Zoetermeer: 58 mm

  • Gouda: 50 mm

  • Soestdijk: 46 mm

Ter vergelijking: normaal valt in een hele septembermaand gemiddeld 78 mm. Er zit wel verschil tussen wat normaal is aan de kust en in het binnenland. Zo komt aan de Zuid-Hollandse kust in een normale septembermaand 90-97 mm naar beneden en het oosten van Zuid-Holland 75-80 mm. In het oosten van Brabant en in Noord- en Midden-Limburg valt met 60-65 mm gebruikelijk de minste neerslag in september.

Later vanmiddag en vanavond vooral in het zuiden kans op plensbuien

De buien boven het westen zijn inmiddels vrijwel verdwenen. Boven de zuidelijke provincies kunnen juist nieuwe stevige buien ontstaan. Ook dan is weer kans op veel regen in korte tijd.

Ook morgen buien

Vannacht raakt het overal bewolkt en volgt vanuit het westen nieuwe buiigheid. In het noordoosten blijft het tot de ochtend droog. Morgen start bewolkt en in de ochtend valt van tijd tot tijd buiige regen. Lokaal kan het daarbij onweren. De buien kunnen regionaal weer vertraging op de weg veroorzaken.

In de middag wordt het in het westen droog en breekt de zon regelmatig door. In de avond klaart het ook landinwaarts op. Er stroomt donderdag koelere lucht ons binnen, waardoor het nog maximaal 19 graden aan zee tot 21 in het oosten wordt.

17-18 graden op vrijdag

Vrijdag wordt het met maxima van 17-18 graden nog wat frisser. De temperatuur ligt daarmee twee á drie graden onder de normaal voor begin september. Er trekt opnieuw een aantal buien over het land, maar doordat deze buien sneller trekken valt minder neerslag in korte tijd. Het grootste deel van de tijd is het droog met een mix van stapelwolken en zon. Ook in het weekend is kans op buien. Het warmt dan weer op naar circa 20 graden op zondag.

Foto: ANP

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black