Weeronline
Weeronline

  Grote delen van Europa in de ban van een hittegolf

  Aangemaakt: 05 jul 2017, 15:09 uur

  De zomer zit in grote delen van Europa stevig in het zadel. Na de hitte van afgelopen weken stijgt de temperatuur komende dagen opnieuw naar tropische waarden. Wie dit weekend op de camping zit in Centraal-Europa moet de lucht goed in de gaten houden. Er is namelijk kans op een heftige onweersbui. Liefhebbers van nat en fris zomerweer kunnen in Schotland en Scandinavië terecht.

  Het is volop zomer in het westen van Europa, maar de atmosfeer is onstabiel en dat betekent dat dagelijks onweersbuien op de loer liggen. Wie dit weekend met de camper op pad gaat moet dus rekening houden met het weer onderweg en op de plek van bestemming.

  Broeierige hitte bij onze ooster- en zuiderburen

  In Frankijk schijnt de zon veelvuldig en is de onweersdreiging in de omgeving van Bordeaux, Lille en Straatsburg het grootst. Het is heet met temperaturen tussen 30 en 35 graden. In de binnenstad van Parijs wordt het nog wat heter en koelt het ook in de nacht nauwelijks af tot onder 20 graden. Verkoeling kan worden gezocht langs de Franse westkust, daar is het een graad of 25 dankzij een zeewindje. Zondag ontstaan in het midden en noorden flinke onweersbuien en daarna volgt verkoeling. Komende week is het hooguit 18 graden in Brest, 23 in Parijs en plaatselijk 30 in Marseille.

  Zuid-Duitsland heeft net als Frankrijk te maken met een hittegolf. In steden als Stuttgart, München, Frankfurt en Trier is het snikheet met temperaturen tot 34 graden aan toe. Ook in de nachten blijft het kwik soms boven 20 graden. Dagelijks is kans op een onweersbui. Zowel in Frankijk als Duitsland kan het lokaal tot noodweer komen met grote hagelstenen, zwaar onweer, zeer zware windstoten en wateroverlast. Zit je dit weekend op de camping, houd dan de lokale weersverwachting goed in de gaten! In het midden en noorden van Duitsland is het met circa 25 graden goed toeven. Ook hier schijnt de zon flink en is er een kleine kans op een onweersbui. Vanaf maandag wordt het in heel Duitsland flink koeler en wisselvalliger.

  Hitte ontvluchten in de Alpen

  De zomer van 2017 verloopt al weken bijzonder heet in de Alpenlanden. Ook komende dagen verandert hier weinig aan. In Wenen is het zonnig en droog bij middagtemperaturen van 32 graden. Alleen vrijdag is kans op onweer. In de Zwitserse steden Geneve en Basel wordt het zelfs 34 graden. Wie verkoeling zoekt moet de bergen in. Zo ligt de middagtemperatuur op circa 1800 meter rond een graad of 22!

  Vanaf zondag trekken stevige regen- en onweersbuien over Zwitserland en Oostenrijk, de hitte wordt hierdoor tijdelijk verdreven. Wie na het weekend op vakantie gaat in één van de grote steden, moet rekening houden met enkele buien. Tussendoor schijnt ook de zon en met 25 tot 29 graden is het dan nog steeds zomers warm.

  Zaterdag, de start van de zomervakantie (regio midden), ziet er zomers uit voor grote delen van Europa.

  Waar is het zonnig, droog en niet te heet?

  Stabiel zomerweer vinden we in de landen aan de Middellandse Zee. Op de stranden hoef je je niet druk te maken om een donderbui. In de Portugese Algarve is het heerlijk zonnig en met temperaturen tussen 26 en 31 graden dankzij een verkoelende zeewind. Na het weekend wordt het nog wat warmer met ruim 30 graden.

  Ook langs de Spaanse costa’s en in Ibiza is het dit weekend en volgende week zonnig en droog bij temperaturen van 30 graden of iets meer. Daarbij staat een aangename matige wind, windkracht 3 tot 4. Op Mallorca wordt het nog wat heter met vrijdag 37 graden! Vanaf het weekend wordt het daar iets behaaglijker met een graad of 32. Ga jij naar het Spaanse of Portugese binnenland? Dan moet je de eerste dagen rekening houden met een stevige onweersbui met hagel. Vanaf het weekend wordt het ook daar zonnig en heet met maxima die klimmen naar 35 graden of nog wat meer. Smeer je wel goed in, de UV-Index is in het zuiden van Spanje en Portugal 10 of 11! Veel mensen zullen zonder insmeren binnen 10 minuten verbranden.

  Hitteliefhebbers kunnen naar Zuidoost-Europa

  Wie dit weekend het vliegtuig pakt naar Italië, Griekenland of Turkije moet rekening houden met hitte. In Toscane zullen de thermometers 35 tot 38 graden aangeven en dat is toch wel heel warm. In Griekenland vinden we deze temperaturen in de omgeving van Larisa en Athene. Verkoeling kan worden gezocht aan zee, door een stevige wind van zee is het met een graad of 30 wat beter uit te houden. Dit geldt niet voor Turkije, zelfs in de Rivièra wordt het 38 of 39 graden! In Istanboel is het met een graad of 30 wat beter uit te houden. Ook in deze landen is het insmeren geblazen, de zonkracht is 10 of 11!

  Ook in de Balkan begint het een hete zomer te worden. Gelukkig zijn de 40+ temperaturen (even) verleden tijd, maar in Bulgarije is het nog steeds behoorlijk warm met temperaturen tot 37 graden aan toe in het zuiden. Het strand van Sunny Beach heeft door zeewind heerlijke temperaturen van een graad of 29. Ook verder naar het noorden is het volop zomerweer met in Kroatië, Slovenië en Hongarije veel zon en 30 tot 35 graden!

  Tsjechië en Slowakije hebben deze week te maken met enkele stevige onweersbuien. Het weekend verloopt zonnig en heet, zowel in Praag als Bratislava bereikt het kwik met gemak 30 graden. Volgende week wordt het wisselvalliger en koeler, maar ook dan zijn er mooie dagdelen met temperaturen rond 25 graden.

  Is het dan nog ergens koel?

  Veel mensen denken dat het op de Britse Eilanden bijna altijd regent. In de praktijk is dat vaak zo, maar er zijn ook droge dagdelen of zelfs droge perioden. Engeland heeft donderdag nog te maken met enkele stevige onweersbuien, maar de dagen daarna is het prima weer met flink wat zon en in Londen is het dit weekend goed toeven met 25 graden. Op een enkele bui na blijft het droog. In Schotland regent het vaker en is het met 15-20 graden een stuk koeler. Na het weekend wordt het overal op de Britse Eilanden koeler en wisselvalliger.

  Ook in Scandinavië neemt vanaf het weekend de wisselvalligheid toe. Gelukkig zijn er ook droge dagdelen met voldoende ruimte voor de zon. In Steden als Kopenhagen, Oslo, Stockholm en Helsinki is het een graad of 20.

  Jij houdt wel van warmte? Vind jouw vakantie korting nu bij Traveldeal en profiteer van extra voordeel dankzij deze kortingscodes!

  Door: Jordi Huirne