Haïti wordt geteisterd door zware regenval

05 juni 2023, 10:00

Foto: ANP / EPA / RLANDO BARRIA

In Haïti zijn minstens vijftien mensen omgekomen en worden acht mensen vermist na hevige regenval in het weekend. Deze veroorzaakte grootschalige overstromingen, aardverschuivingen en grote schade in het Caribische land.

De zware regenval begon op 1 juni en teistert Haïti sindsdien. Ook de komende dagen wordt er nog regen voorspeld: volgens de autoriteiten is de kans op regen voor maandag 65 procent en 85 procent op dinsdag. Huizen zijn weggespoeld en straten zijn veranderd in kolkende rivieren. Bijna 13.400 mensen moesten worden geëvacueerd, meldt het Civil Protection Agency van Haïti.

Vooral in het noordwesten van het land staan veel steden onder water. In de hoofdstad Port-au-Prince zijn wegen onbegaanbaar door het water en ook modderstormen. In andere regio's zoals de Léogâne-regio zijn ziekenhuizen overstroomd. Ook veroorzaakt de regen aanzienlijke schade aan gewassen, waardoor de kans op hongersnood toeneemt.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft laten weten dat de regering samenwerkt met lokale en internationale organisaties om te voorzien in de behoeften van degenen die door de overstromingen zijn getroffen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black