Extreem veel regen door tropische depressie Cristóbal

05 juni 2020, 11:11

Buitenland
overstromingen-mexico-1280x600
overstromingen-mexico-1280x600
overstromingen-mexico-1280x600

De tropische depressie Cristóbal heeft in een week tijd voor evenveel regen gezorgd als in Nederland gemiddeld valt in een jaar. Sinds zaterdag 30 mei j.l. staat de teller op lokaal 900 millimeter neerslag.

De vele regen zorgt voor overstromingen en modderstromen in Mexico en op het schiereiland Yukatan, maar ook langs de kust van Chiapas naar Guatemala en El Salvador. In Mexico zorgt Cristóbal nog voor 125 tot 250 millimeter regen. Ook Guatemala en delen van Chiapas kunnen die hoeveelheid verwachten. In Honduras wordt net iets minder regen verwacht.

Wat de wind betreft valt het momenteel mee. Daarom wordt Cristóbal voorlopig aangeduid als een tropische depressie en niet meer als een tropische storm. Boven de Golf van Mexico neemt het systeem wel weer in kracht toe. Er is dan uiteindelijk alsnog sprake van storm, met uitschieters op zaterdag tot 100 km/uur.

Zondag, als de zuidkust van de VS wordt bereikt, is het een zware storm: windkracht 10 met zeer zware windstoten. Er wordt ook zware regenval en onweer verwacht, van Florida tot westelijk Louisiana. In sommige gevallen is dat een goede zaak voor de landbouw. In het gebied waar de zwaarste regenval wordt verwacht, is het kurkdroog. Een grote overstroming is daar dan ook onwaarschijnlijk.

Lees ook: wat is een orkaan?

Tropische depressies maken tientallen slachtoffers

Tropische depressies hebben sinds vorig weekend tientallen levens geëist, vooral in Midden-Amerika. De meeste slachtoffers vielen in El Salvador. Twee mensen stierven in Guatemala, en één in Mexico.

Als eerste hield storm Amanda huis. Die zorgde voor zware regenval met aardverschuivingen en overstromingen als gevolg, met name in El Salvador. Kort daarna vormde zich in de Golf van Mexico de tropische storm Cristóbal. Deze storm nam op donderdag in kracht af, op iets minder dan 300 kilometer voor de Mexicaanse kust. Het is nu een tropische depressie.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven