Poncho mee op Bevrijdingsdag?

05 mei 2023, 06:50

Er is kans op enkele pittige buien. Foto: Rieky van Dam

Na de eerste officiële warme dag van het jaar krijgen we ook op Bevrijdingsdag met aangename temperaturen te maken. Toch is het niet altijd even lekker om buiten te zijn want verspreid over het land komen buien voor. In welke steden de kans op buien het grootst is vertellen wij jou in dit artikel.

We beginnen de dag vrij zacht met in de vroege ochtend temperaturen van 10 tot 13 graden. Op de meeste plaatsen is het droog met zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Aan het begin van de ochtend komen helemaal in het noordoosten enkele onweersbuien voor, maar deze zullen snel verdwijnen. Later in de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de buienkans weer toe.

Enkele regen- en onweersbuien

Vanmiddag moeten we rekening houden met enkele regen- en onweersbuien. Vooral in het binnenland is kans op een stevigere bui en daarbij is kans op (zware) windstoten van 70 tot 80 km/uur en ook hagel is niet uitgesloten. In het uiterste noorden en aan de westkust lijkt de buiigheid mee te vallen en is de kans op een stevige onweersbui klein. Dat zou gunstig kunnen uitpakken voor bevrijdingsfestivals in Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Vlissingen.

Toch zal de poncho op bevrijdingsfestivals in Utrecht, Wageningen, Den Bosch en Roermond ook niet altijd nodig zijn. Tussen de buien door is het best vaak droog en schijnt de zon geregeld. Dan is het meteen heerlijk weer om te dansen, want de temperatuur is ook nog eens vrij aangenaam. Het wordt 16 graden aan de noordwestkust 20 graden in het zuidoosten van het land.

Naast de poncho kan de zonnebrandcrème ook mee vandaag. Als de zon eenmaal schijnt is insmeren zeker aan te raden. Vanmiddag is de zon met zonkracht 5 sterk en daarmee kan jouw onbeschermde huid al binnen 20-40 minuten verbranden.

Geleidelijk droog vanavond

Vanavond trekken de onweersbuien via het oosten het land uit. Hierna is het op de meeste plaatsen droog en kan de zon regionaal nog even schijnen. Vooral de festivals in het westen kunnen nog wat zon verwachten. De zon gaat rond 21:10 uur onder.

Wil jij weten wat het weekend ons brengt? Dan kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven