Van bijzonder koude Bevrijdingsdag naar een warm weekend

05 mei 2021, 07:55

Het lijkt deze Bevrijdingsdag wel maart! Hoe nat en koud het wordt en hoe groot de overgang is naar het weekend lees je in dit artikel.

Bevrijdingsdag begint behoorlijk wisselvallig. Vanochtend trekken buien over het land en daarbij is kans op wat hagel en heel lokaal ook een klap onweer. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige en in het noorden krachtige tot harde wind (windkracht 6 tot 7). Er zijn ook droge perioden waarin de zon even te zien is.

Minder buien, maar het blijft koud

In de loop van de middag neemt het aantal buien af en zal de zon wat vaker schijnen, maar geheel droog wordt het niet. Het blijft een groot deel van de middag onstuimig en daarbij is in het Waddengebied kans op windstoten tot 75 km per uur. Doordat de wind uit het westen tot noordwesten komt is het kouder dan normaal. Het wordt slechts 9 tot 11 graden. Gemiddeld is het de eerste 10 dagen van mei 14 tot 19 graden. Met zo’n 10 graden in De Bilt valt Bevrijdingsdag dit jaar in de top-10 koudste.

De kou van vandaag staat in schril contrast met de verwachting voor het weekend. Komende dagen zijn er buien en is het met 10-13 graden iets minder koud. In het weekend wordt de wind zuidelijk en voert geleidelijk steeds zachtere lucht aan. Zaterdag is het nog een tijd bewolkt en kan er wat regen vallen. Als het regengebied ons pas in de avond bereikt is het best aangenaam weer met maxima van 13 graden in het noordwesten tot 16 in het zuidoosten. Maar wanneer het de hele middag regent, dan wordt het maximaal 14 graden.

Zondag eindelijk warm

Zondag is het warm lenteweer met maxima van 19-24 graden. In het zuidoosten kan het met 25 graden zomers warm worden. Daarbij kunnen we zonnige perioden verwachten, maar er is ook kans op een enkele bui.

De warmte is van korte duur en na het weekend zal de middagtemperatuur een aantal graden dalen. Halverwege de week is het zo’n 14-17 graden, dus de echte kou komt niet terug.

Foto: Maddy

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook