Natuurjournaal: oeverzwaluw komt het land weer binnen

05 maart 2021, 11:49

Natuurjournaal
Oeverzwaluw - Natuurjournaal (bron: Saxifraga, Piet Munsterman)

Er wordt wel gezegd dat zwaluwen de zomer aankondigen, maar sommige zwaluwen zijn er vroeger bij dan andere. Zo druppelen de eerste oeverzwaluwen het land alweer in.

Ze hebben in de Sahelregio in Afrika overwinterd en een lange tocht achter de rug. Nu maken ze zich klaar voor het nestseizoen. De echte piek moet nog komen, maar de vroege vogels zijn vanaf nu al te zien. Het is nog even afwachten hoeveel vogels er naar Nederland komen. Als het in de Sahel erg droog was, komen er minder oeverzwaluwen naar Nederland.

Vogelmuur - Natuurjournaal (bron: Saxifraga, Rutger Barendse)
Vogelmuur - Natuurjournaal (bron: Saxifraga, Rutger Barendse)

De vogelmuur

De bloeiperiode van veel planten komt weer langzaam in zicht, maar sommige planten hebben geen specifieke bloeitijd. Vogelmuur bijvoorbeeld, bloeit het hele jaar door. Het is een teer groen plantje met witte bloemetjes. Omdat hij het hele jaar door bloeit, kan je hem ook jaarrond herkennen aan de bloemen. Dit is lang niet altijd zo als je wil weten wat voor plantensoort je ziet. Vogelmuur komt door heel Nederland algemeen voor, op akkers, aan de rand van plantsoenen, maar ook gewoon in de tuin. Kijk eens of je de soort kunt herkennen aan zijn kleine witte bloemen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Nature Today Logo
Nature Today Logo

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga (vogelmuur); Piet Munsterman, Saxifraga (oeverzwaluw)

Nature Today

Nature Today

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven