Weeronline
Weeronline
  krokussen

  En dan nu: lente!

  Aangemaakt: 05 mrt 2015, 10:04 uur

  Het is zover. Vanaf dit weekend kunnen we rekenen op temperaturen in de dubbele cijfers en zal de zon zich regelmatig goed laten zien. Zaterdag is er een mix van zon en sluierwolken en wordt het 10 tot 14 graden. Zondag kunnen we spreken van een echte lentedag met veel zon en maxima rond 15 graden in de zuidoostelijk helft van het land. Na het weekend blijft het zacht, maar komt er meer bewolking.

  Stapje voor stapje omhoog

  Vandaag zijn er zonnige perioden, maar trekken ook velden sluierbewolking en middelbare bewolking over. Het wordt op de meeste plaatsen een graad of 9. Toch zou de temperatuur lokaal al in de dubbele cijfers kunnen uitkomen. Morgen overheerst de bewolking en kan plaatselijk een spatje regen vallen, maar wordt het desondanks op grote schaal al 10 graden of meer.

  Zaterdag lenteachtig

  De zon laat zich zaterdag weer goed zien, maar zal wat waterig schijnen. Er trekken namelijk velden sluierbewolking over, die soms behoorlijk dik kunnen zijn. Een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind voert zachte lucht aan. Het wordt 10 graden op de Waddeneilanden en 12 tot 14 graden in de rest van het land.

  Zondag echte lentedag

  Met maxima rond 15 graden in het binnenland en 11 tot 14 in het westen en noorden kunnen we zondag met recht spreken van een eerste echte lentedag. Een matige tot vrij krachtige wind maakt het voor het gevoel mogelijk wat kouder. Het belangrijkste is echter dat het flink zonnig zal worden. Uit de wind en in de zon zal het heerlijk zijn!

  Zeist

  Na het weekend neemt de onzekerheid in de verwachting toe. De kans op wolkenvelden wordt groter en er komt ook weer een kleine kans op regen. Verreweg het grootste deel van de tijd zal het echter droog zijn. Het blijft over het algemeen zacht met temperaturen in de dubbele cijfers, maar alleen op dagen met voldoende zon kan het 15 graden worden.

  Vrouwelijke katjes van de Els

  Vrouwelijke katjes van de els

  Natuur krijgt kleur

  Hoewel er na het weekend weer een kleine kans op regen is kunnen we stellen dat we beginnen aan een lange overwegend droge en zachte periode. De vrij hoge temperaturen en zonneschijn zullen de natuur meer en meer doen ontluiken. Pollen van els en hazelaar zit momenteel al in de lucht en doordat het langdurig droog blijft zal de concentratie pollen in de lucht toenemen.

  Het zachte weer zal er voor zorgen dat komende tijd meer bomen tot bloei komen en pollen zullen verspreiden. De kans op hooikoortsklachten wordt de komende weken dus steeds groter.

  Speciaal voor hooikoortspatiënten: Hooikoortsweerbericht Nederland

  Door: Jaco van Wezel