Pakjesavond mogelijk in top-10 koudste

05 december 2020, 09:48

df5fadf9-anp-300983192-1280x600
df5fadf9-anp-300983192-1280x600
df5fadf9-anp-300983192-1280x600

Tijdens Pakjesavond stijgt de kans op vorst en kunnen we goed merken dat het kouder is dan normaal. Wanneer de temperatuur in De Bilt om 19:00 uur beneden 0,5 graden blijft valt deze Pakjesavond zelfs in de top-10 van koudste Pakjesavonden. De kans dat dat gebeurt is ongeveer 60%. Voor het gevoel vriest het vanaf het begin van de avond. Vanochtend is het aanvankelijk regionaal bewolkt met kans op een beetje regen. In de middag is het droog en in de zon is het prima weer.

We kunnen uitkijken naar een koude pakjesavond. Het blijft vanavond droog en er staat niet veel wind. Op veel plaatsen hebben we vanavond een mooie sterrenhemel. Toch schijnt de maan niet door de bomen tijdens het uitpakken van de meeste cadeautjes. De maan verschijnt pas om kwart over negen boven de horizon.

5 december begint regionaal met beetje regen

Vanochtend zijn er wolkenvelden en in het noordoosten kan een beetje regen vallen. Daarna is het droog. Vanmiddag is het met 5-6 graden iets kouder dan normaal, maar op plaatsen waar de zon schijnt valt dat niet op en is het prima weer. Zodra de duisternis invalt merk je meteen dat het behoorlijk koud is en de temperatuur zet dan ook een gestage daling in. Om zeven uur is het 1-3 graden en op de eerste plaatsen kan het een beetje vriezen. Wanneer de temperatuur in De Bilt beneden 0,5 graden blijft komt deze Pakjesavond in de top-10 van koudste Pakjesavonden terecht. Aan de grond vriest het op grote schaal en ook de gevoelstemperatuur ligt onder het vriespunt. Later op de avond zal het op meer plaatsen een beetje vriezen.

Hiermee verloopt Pakjesavond dit jaar kouder dan normaal. Gemiddeld is het in De Bilt aan het begin van Pakjesavond 5,6 graden en aan eind het eind van de avond 4,1 graden. Lees ook hoe koud en nat Pakjesavond kan zijn.

Foto: ANP/ Koen Suyk

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven