Sydney omringd door vuur, rook teistert de stad

06 december 2019, 10:23

Bosbranden
branden-Sydney-1280x600
branden-Sydney-1280x600
branden-Sydney-1280x600

Reddingsdiensten in Australië zijn druk met het bestrijden van vuur rond Sydney. Rond de stad, met het hoogste inwonersaantal van Australië, woeden verschillende branden. Boven Sydney hangt zeker de komende dagen nog een dikke deken van rook.

Inmiddels heeft zich bij Sydney een “megabrand” gevormd. De brandweer in deelstaat New South Wales meldt dat “waarschijnlijk meer dan acht brandhaarden” zijn samengekomen. Het blussen van de vlammenzee, op een uur rijden van de miljoenenstad, zou momenteel niet haalbaar zijn.

“We kunnen deze branden niet tegenhouden. Ze blijven branden tot de omstandigheden beter worden. Daarna zullen we doen wat we kunnen om ze onder controle te krijgen”, zegt brandweerfunctionaris Rob Rogers tegen omroep ABC. Het vuur woedt volgens hem in een gebied van 60 kilometer tussen Colo en de omgeving van de plaats Singleton.

megabranden-Australie
megabranden-Australie

Foto: EPA

Natuurbranden komen vaker voor in Australië, maar zijn dit jaar erg vroeg uitgebroken. Het is al vroeg erg warm en droog in het land. Ook komende tijd blijft het met temperaturen tussen de 30 en 36 graden warm in Australië. De kans op een bui blijft tot eind volgende week klein.

Sinds het begin van november zijn in Australië al zeker vier mensen om het leven gekomen door natuurbranden, vierhonderd huizen zijn verwoest. Met name in Victoria, Queensland en New South Wales, waar ook Sydney ligt, woeden nog veel branden.

De brandweerlieden moeten werken in “bijzonder moeilijke omstandigheden”, zo meldt een zegsman aan persbureau Reuters. Hij waarschuwt bovendien dat de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de rook van de branden waarschijnlijk blijft hangen. Sydney staat wereldwijd inmiddels op de negentiende plaats van steden met de meest vervuilde lucht ter wereld, zo blijkt uit de Air Visual-index – nog voor Mumbai en Shanghai.

Hoofdfoto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven