Weeronline
Weeronline
  mist

  Door mist geen vliegverkeer in Eindhoven tot de middag

  Aangemaakt: 05 dec 2019, 10:51 uur

  Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport ligt donderdag tot 12.00 uur stil als gevolg van de dichte mist. Dat laat de luchthaven weten. “Om op te stijgen hebben we 300 meter zicht nodig en om te landen 550 meter. Die waarden bereiken we nu niet”, zegt een woordvoerster. Volgens haar zijn er 1800 passagiers in de vertrekhal die moeten wachten tot hun vlucht gaat.

  In het zuiden en midden van het land komt op veel plaatsen dichte mist voor. Het zicht kan beperkt zijn tot 200 meter. De meest dichte mist kwam donderdagochtend voor in delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. In de tweede helft van de ochtend trekt de mist langzaam op en gaat over in nevel en lage bewolking.

  Het zicht was soms minder dan 100 meter.

  Eindhoven Airport raadt reizigers aan de website van de luchthaven en de vliegtuigmaatschappijen goed in de gaten te houden. De situatie kan worden aangepast als het weerbeeld verandert. Zie daarvoor het weerbericht.

  Vluchten naar Lissabon en Girona zijn donderdagochtend geannuleerd. Dat komt niet door de mist, maar door een staking in Frankrijk.

  Ook vluchten op Schiphol vertraagd door mist

  Ook op luchthaven Schiphol zijn meerdere vluchten vertraagd als gevolg van de dichte mist. “Er kunnen minder vliegtuigen op een baan vertrekken of landen dan normaal, de capaciteit ligt dus lager”, aldus een woordvoerder.

  Op de website van de luchthaven is te zien dat meerdere vluchten vertraging hebben opgelopen. “Wij raden reizigers aan de website en die van luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden.” Minder vliegtuigen laten vertrekken en landen per uur is voor de veiligheid. Door de mist kunnen vliegtuigen elkaar minder goed zien en ook het zicht van de luchtverkeersleiding is minder goed.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline