Waterschappen bezig met dijkversterking tegen wateroverlast

05 oktober 2022, 09:50

De afsluitdijk. Foto: Robert Meijer

De waterschappen investeren gezamenlijk 1,3 miljard euro in dijken, gemalen en rioolwaterzuivering zodat vrijwel alle gebieden in Nederland beschermd zijn tegen wateroverlast door extreme regenval. Dit betekent niet dat de gebieden nooit meer onder water kunnen lopen, maar de gevolgen zullen binnen de perken blijven, verwachten de schappen.

De 21 waterschappen in Nederland werken aan de versterking van ruim 900 kilometer dijk. In totaal pakken ze 787 kilometer aan dijken langs de grote rivieren en bij de zee aan. Daarnaast wordt 156 kilometer aan kleinere dijken in het land verstevigd. De waterschappen beheren samen ruim 18.000 kilometer dijk, staat in de rapportage Waterschapspeil 2019-2021, die dinsdag is verschenen.

De schappen inspecteren dit jaar nog een aantal dijken langs de grote rivieren en aan de zee. Volgend jaar moeten alle dijken gecontroleerd zijn. In 2050 moeten alle dijken in Nederland op hoogte zijn, zodat ze voldoen aan de meest recente normen voor waterveiligheid en zo bestand zijn tegen extreem hoogwater.

De schappen controleren ook 490 natuurzwemplekken in Nederland. Ondanks de warmere en drogere zomers is de waterkwaliteit op de meeste zwemplekken goed. Afgelopen zomer was er een explosie van blauwalg door zeer lage waterstanden en droogte.

Lees al ons nieuws over droogte.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black