Wisselend GP-weekend in Japan

05 oktober 2022, 11:20

Max verstappen. Foto: Bryn Lennon / Getty Images for Red Bull Racing / redbullcontentpool.com

Er staat een wisselvallig weekend op het programma bij het circuit van Suzuka in Japan. Zaterdag belooft de beste dag te worden met geregeld ruimte voor de zon en droog weer. De trainingen op vrijdag en de race op zondag mogen op ander weer rekenen. De temperatuur ligt dagelijks rond 20 graden.

Het circuit van Suzuka ligt in het zuiden van Japan en kent in deze tijd van het jaar een vrij onstuimig klimaat. Het zeewater van de nabijgelegen westelijke Stille Oceaan is op z'n warmst en dat levert van tijd tot tijd actieve lagedrukgebieden op. Soms komt het in de regio zelfs tot een zogenaamde tyfoon, ofwel een orkaan. Maar dat is de komende dagen gelukkig niet aan de orde.

Eerst regen, zaterdag droog

Vrijdag vinden de vrije trainingen plaats en dat zal zeker niet onder ideale weersomstandigheden zijn. Een omvangrijk gebied met regen trekt over de regio van Circuit Suzuka en dat levert bijzonder natte sessies op. In totaal wordt tussen de 15 en 25 millimeter regen verwacht, zeer lokaal zelfs nog wat meer. Wel is de regen wat buiig van karakter. Dit betekent dat de intensiteit kan verschillen van moment tot moment, waardoor het soms ook even minder hard zal regenen of bijna droog is. Maar over het algemeen zal de weg nat zijn. Daarbij schommelt de temperatuur rond 18 graden.

Bron: Weeronline
Bron: Weeronline

Zaterdag wordt de beste dag van het raceweekend. Een gebied met droog weer en opklaringen trekt dan over de regio met geregeld ruimte voor de zon. Bij temperaturen rond 22 graden en een zwakke tot matige wind is de baan grotendeels of volledig opgedroogd. Later in de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en krijgt de zon het langzaam moeilijker, maar tot neerslag komt het dan nog niet.

Waarschijnlijk natte race

Zondag, op de racedag zelf, zien we opnieuw een groot gebied met regen het circuit passeren. Vooral de namiddag, zondagavond en de nacht naar maandag verlopen ronduit nat met soms intensieve regen. Tijdens de race kan het nog meevallen met de hoeveelheid regen, maar de kans dat het nat is lijkt op dit moment toch heel groot (zeker 70-75%). Voor het neerslagfront uit loopt de temperatuur nog op naar 20 of 21 graden, maar tijdens neerslag koelt het af naar een graad of 18. Bovendien gaat het stevig waaien uit een zuidoostelijke richting, later op de dag mogelijk windkracht 4 of 5. Daarbij zijn ook flinke windvlagen mogelijk.

De weersomstandigheden zijn dus erg wisselend dit weekend, iets wat het voor de coureurs zeker niet gemakkelijker zal maken.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black