Limburg probeert droogval beken te voorkomen

04 augustus 2022, 13:10

Een boomgaard wordt besproeid. Foto: ANP / JEROEN JUMELET

Waterschap Limburg gaat extra water uit het Kanaal Wessem-Nederweert halen om droogval van bekenstelsels in de provincie te voorkomen. Ook geldt vanaf vrijdag een gedeeltelijk sproeiverbod voor de zogenoemde kapitaalintensieve teelten. Deze sectoren, zoals de fruitteelt en de groenteteelt, waren tot nu toe uitgezonderd van het sproeiverbod dat al sinds half juli voor heel Limburg geldt.

Het schap haalt met een pomp 400 liter water per seconde extra uit het kanaal. Een deel van dat water is voor het Brabantse schap Aa en Maas, de rest gaat naar het bekenstelsel. Zodoende hoopt het schap dat de beken blijven stromen. Beken herbergen meestal bijzondere flora en fauna, die afhankelijk zijn van stromend water.

Fruittelers in Limburg mogen vanaf vrijdag alleen nog overdag sproeien om te voorkomen dat de gewassen verbrandingsschade oplopen. Andere telers kunnen juist alleen 's avonds en 's nachts beregenen. De beperkingen gelden niet voor Maaswater, want daar gaat Rijkswaterstaat over, aldus het schap.

Vooral Limburg en Gelderland hebben veel zwemplassen die ontstaan zijn door zand- en grindwinning. De provincie Gelderland waarschuwt voor laagwater in deze diepe plassen. Door het lage water zijn de stranden heel breed, maar vanaf de waterkant kan de bodem snel steil aflopen. Zwemmers komen bijna meteen in diep water terecht. Voor kinderen en ongeoefende zwemmers is dat zeer gevaarlijk, aldus de provincie

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black