Beklimmingen en stijgende temperaturen tijdens Tour de France

04 juli 2022, 14:20

Een petje komt goed van pas voor de felle zonnestralen. Foto: Adobe Stock / Radu Razvan

Na een paar vlakke etappes slingert de route later deze week de bergen in. Net als het parcours gaat ook de temperatuur steeds verder omhoog. Tijdens het weekend kan het zelfs tropisch worden. Komen de renners ook droog over de streep of halen ze een nat pak?

In het noorden van Frankrijk is het relatief koel zomerweer. De temperatuur komt in Lille en Binche, de startplaatsen van de etappes van dinsdag en woensdag, rond 22 graden uit. De matige noordwestenwind voert wat koelere lucht aan. In de wind langs het parcours is het soms wat fris voor de toeschouwers, vooral als net een stapelwolk voor de zon langs schuift. Voor de renners zijn deze temperaturen ideaal om te fietsen. Een groot deel van de tijd blijft het droog. Woensdag is de grootste kans op een lichte bui.

Na een reeks etappes in het vlakkere noorden van Frankrijk staat vrijdag de eerste bergetappe op de planning. Het begin van de route is nog relatief vlak en de koers kan rustig op gang komen. Het weer houdt zich daarbij ook vrij rustig. In de omgeving van Tomblaine, de startplaats van deze etappe, is het rond het middaguur een zomerse 25 graden. De kans op neerslag is klein en er staat een matige wind uit noordelijke richting. Het parcours loopt richting het zuiden tot zuidoosten, dus de renners kunnen een groot deel van de tijd profiteren van de wind in de rug. Op de top van La Planche des Belles Filles is het aan het einde van de middag een graad of 17.

Warmer tijdens het weekend

De kuiten van de wielrenners worden ook zaterdag nog op de proef gesteld in een heuvelachtige etappe. De grens wordt letterlijk opgezocht, want na tweederde van de etappe gaat het parcours verder in Zwitserland. Vergeleken met de voorgaande dagen is het een stuk warmer. In Dole komt het kwik op het warmste moment van de dag zelfs rond een tropische 30 graden uit. In de heuvels die de renners moeten trotseren is het gelukkig enkele graden koeler. In de straten van Lausanne is het eind van de middag zo’n 25 graden.

Zondag starten de renners in Zwitserland en na een paar stevige beklimmingen keren ze aan het einde van de etappe terug op Frans grondgebied. De toeschouwers en wielrenners worden opnieuw getrakteerd op prachtig zomerweer. Het is flink zonnig met stapelwolken en het blijft de hele dag droog. Tijdens de beklimmingen is het wel zweten geblazen, want het is warm met zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Als de renners over de streep komen in Châtel zullen temperaturen rond 18 graden als een fijne verkoeling ervaren worden. Deze drie dagen komt de zonkracht aan het begin van de middag telkens rond UV-index 9 uit.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black