Weeronline
Weeronline
  overstromingen Japan

  Circa 20 doden door noodweer in Japan

  Aangemaakt: 04 jul 2020, 13:25 uur

  Door noodweer in het zuidwesten van Japan zijn zeker twintig doden gevallen. Volgens Japanse media zijn zaterdagavond laat (lokale tijd) in de zwaar getroffen provincies Kumamoto en Kagoshima één dode en achttien andere slachtoffers met “hart- en ademhalingsstilstand” gemeld. Die uitdrukking wordt in Japan vaak gebruikt voordat de dood van iemand door een arts officieel is bevestigd. Veertien van de slachtoffers zijn bewoners van een overstroomd verzorgingshuis.

  Ook twee Japanners die door modderstromen zijn meegesleurd, hebben dat vermoedelijk niet overleefd. Zeven mensen werden laat op zaterdagavond nog vermist, werd er gezegd.

  Grote delen van de provincies Kumamoto en Kagoshiima, op het hoofdeiland Kyushu, zijn getroffen door hevige regenval. Die veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 200.000 Japanners zijn opgeroepen hun huis te verlaten en ergens anders een veilig onderkomen te zoeken.

  Regenval en kans op overstromingen houdt ook morgen nog aan

  De regering heeft de hoogste alarmfase uitgeroepen en ongeveer 10.000 militairen gestuurd naar het getroffen gebied om bewoners te evacueren. Ook wordt noodhulp verstrekt. President Abe waarschuwde dat de zware regenval waarschijnlijk tot zondag zal aanhouden.

  Op luchtopnames op de Japanse televisie is te zien dat hele woonwijken onder water staan, delen van huizen en auto’s door het water zijn meegesleurd en bomen zijn ontworteld.

  Meer overstromingen door regenval in Azië

  In India gold gisteren een weeralarm vanwege de zware moessonregens, in Myanmar vielen meer dan 100 doden door een aardverschuiving, veroorzaakt door zware regenval en ook in meerdere regio’s in China was vorige week sprake van hevige overstromingen.

  Foto: ANP / EPA / YATSUHIRO

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP