Zomer wordt naar verwachting 'muggenrijk' als droogte uitblijft

04 juni 2024, 11:02

Ongedierte
Veel muggen op een warme lente- of zomeravond. Foto: Adobe Stock / Encierro.

De lente verloopt met hoge temperaturen en veel regen "optimaal" voor de ontwikkeling van muggen. Dat meldt de website Nature Today. Broedplaatsen zoals bloempotten, emmers, dakgoten, gieters en regentonnen kregen niet de kans om droog te vallen waardoor de larven in het water hun hele ontwikkeling konden voltooien. De eerste lichting muggen is volgens de website zo'n anderhalve week geleden tevoorschijn gekomen. Als echte droogte de komende tijd uitblijft, wordt het waarschijnlijk een "muggenrijke" zomer.

Normaal gesproken leggen de huissteekmuggen die de winter overleefd hebben halverwege mei hun eerste eitjes en kruipt rond half juni de nieuwe generatie muggen uit het water. Dat is dit jaar dus een stuk vroeger al gebeurd. Ook de nieuwe lichting heeft na het drinken van bloed al eitjes afgezet op het wateroppervlak. Met de huidige temperatuurverwachting volgt de tweede generatie muggen dit jaar halverwege juni, denkt Nature Today.

Lees ook: 5 tips om van muggen in je tuin af te komen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de muggen dit jaar mogelijk begin juli al hun derde generatie bereiken en eind juli zelfs de vierde. Als er voldoende broedplaatsen zijn die gedurende drie tot vier weken vol staan met water, neemt het aantal muggen in principe met elke generatie verder toe. Bij koud weer gaat de ontwikkeling trager. Als er gedurende langere tijd geen regen valt, drogen broedplaatsen op waardoor veel muggen sterven. Als er in korte tijd juist veel neerslag valt, kunnen broedplaatsen overstromen en spoelen eitjes, larven en poppen weg.

Mensen kunnen de overlast beperken door regelmatig potentiële broedplaatsen zoals bloempotten en emmers leeg te gooien. Om een beeld te krijgen van hoe groot de overlast nu al is, roept Nature Today mensen op om via muggenradar.nl de mate van muggenoverlast die zij ervaren door te geven.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven