Warmte op komst!

04 mei 2022, 15:30

Zon
Wordt het binnenkort zomers warm? Foto: Jolanda Bakker

Na een frisse periode met relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar, lijkt de wind vanaf volgende week naar het zuiden tot zuidoosten te draaien. Daarmee neemt de kans op warmer weer toe, maar krijgen we ook meteen met de eerste zomerse temperaturen van dit jaar te maken?

Dat zou zomaar eens kunnen! Dit weekend worden temperaturen verwacht tussen 15 en 20 graden en daarbij schijnt de zon al flink. Na het weekend warmt het langzaam verder op: maandag en dinsdag kan het in Zuid-Nederland al 22 of 23 graden worden. Dat zijn waarden die ruim boven het langjarig gemiddelde liggen, want normaal gesproken zien we begin mei maxima van een graad of 18.

Zomerse temperaturen?

Daarna is vooral de vraag: hoe snel warmt het verder op? Vanaf woensdag 11 mei lijkt een overtuigende zuidelijke wind op te steken. Niet alleen in Nederland, maar in bijna heel West-Europa. Een luchtsoort vanuit Spanje kan ons dan wellicht bereiken. De temperaturen gaan in de loop van volgende week op steeds meer plaatsen omhoog naar 20 graden of meer; in het zuiden en zuidoosten kan het rond 13/14 mei zelfs voor het eerst zomers warm worden. Van een 'zomerse dag' spreken we wanneer een temperatuur van ten minste 25,0 graden bereikt wordt. Er zijn op dit moment zelfs berekeningen die met nog hogere temperaturen komen, maar dat is natuurlijk nog onzeker.

Toenemende droogte

Wat wél zeker lijkt, is dat de droogte steeds verder toeneemt. Op dit moment valt het nog wel mee in de natuur. Alleen de oppervlakte van de bodem is flink uitgedroogd, maar enkele centimeters onder het oppervlak is in principe nog voldoende vocht aanwezig. Dat zie je ook aan struikgewassen en bijvoorbeeld het gras; vrijwel alles is nog mooi groen. Maar dat kan spoedig wel eens gaan veranderen...

De komende 10 tot 14 dagen wordt er namelijk amper neerslag verwacht. Zeker wanneer we ook nog met warmte te maken krijgen, kan de droogte in Nederland snel toenemen. Ook het gevaar voor natuurbranden wordt hierbij groter. Kijk de komende periode dus goed uit met het gebruik van voorwerpen als glas, peuken, etc in de natuur!

Weten hoe warm het de komende dagen precies wordt? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Zon-nieuws

Meer Zon-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black